Stuitligging: de feiten en keuzes

De geboorte van mijn zoontje was een stuitligging. We kwamen er pas tijdens de laatste persweeën achter dat niet zijn hoofd, maar zijn billen het eerst naar buiten kwamen. Ik was blij met de keuze voor een badbevalling aangezien mijn zoontje daardoor meer ontspannen bleef en hij heel rustig het water in gegleden is. In de koude lucht kunnen kindjes nogal eens schrikken en als reactie daarop proberen te gaan adem halen of bewegen. Dr. Barbara Harper geeft aan dat een stuitbevalling een indicatie is voor een waterbevalling.

In 2.5 tot 3% van de geboortes heeft de baby een stuitligging. In Amerika en Europa is het de gewoonte om een stuitligging te zien als een medische complicatie. In de meeste gevallen wordt een keizersnede gepland, omdat de kans op overlijden van de baby kleiner is dan met een vaginale geboorte. Toch zijn er ook onderzoeken die juist uitwijzen dat het veiliger is juist vaginaal te bevallen ipv een keizersnede (bron & bron). Hier is een trailer te zien van een vrouw die strijd voor haar keuze om haar baby vaginaal geboren te laten worden.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vRjSmR9QmYg]

In Nederland wordt geadviseerd om na 36-37 weken bij een stuitligging de baby te laten draaien door middel van een uitwendige versie. Voor 36-37 weken is namelijk de kans groot dat de baby zelf nog draait. Dit doen ze door de billen van de baby één kant op te draaien en tegelijkertijd het hoofdje de andere kant op tegen de richting van de klok in. Het succes van een EVC is 30-80%, waarbij geldt dat de kans op succes groter is vroeger in de zwangerschap en bij meer vruchtwater. Een uitwendige versie kan helaas niet bij een meerling. Er kunnen echter complicaties optreden (bij ongeveer 1 op de 100 kan een directe keizersnede nodig zijn) en het kan pijnlijk zijn voor de moeder. Of het pijnlijk is voor de baby is niet onderzocht. Hoe dit in zijn werk gaat kun je in onderstaande filmpje zien.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LYpkzidmaVs]

Wanneer de baby in een stuit blijft liggen is wordt aangeraden in het ziekenhuis te bevallen, maar is vaginaal bevallen nog steeds mogelijk (bron). In het Henri Serruy ziekenhuis in Oostende (België) is een stuitbevalling een indicatie voor een waterbevalling (meer). In Nederland betekent het dat je onder begeleiding van een gynaecoloog bevalt en op het bed komt te liggen met je benen in beugels. Een groot nadeel hiervan is dat hierbij veel druk op de onderrug ontstaat het heiligbeen en het stuitje niet meer flexibel zijn en niet naar buiten kunnen bewegen. Dit kan wel 30% ruimte schelen, wat nou net het verschil kan maken tussen een makkelijke en moeilijke laatste fase van de bevalling. Een ander gevolg van deze onnatuurlijke houding is dat je de weeën minder goed kunt opvangen waardoor ze als pijnlijker worden ervaren.

Samenvatting

Wanneer je een stuitligging hebt is het dus heel belangrijk je goed voor te laten lichten van de voor- en nadelen van de verschillende opties. Neem hiervoor de tijd en verdiep je ook in de mogelijke alternatieven.

Een aantal alternatieve methoden die mogelijk helpen het kindje te laten draaien zijn:

Binnen De Geboortenis is een diversiteit van disciplines aanwezig die wellicht kunnen ondersteunen. Hier zijn alle zorgprofessionals te zien.

Uit onderzoek blijkt dat moxaterapie goede resultaten geeft. Hier kun je er meer over lezen.

Hier is een filmpje te zien van een stuitbevalling. Prachtig is het om te zien hoe de aanwezige medici in respect en vertrouwen omgaan met de geboorte van deze baby.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2KWSAFYgdoQ&feature=player_embedded]

Klik hier voor meer achtergrondinformatie.

8 Responses

 1. […] This post was mentioned on Twitter by melanie hendriks, Hester Appelman. Hester Appelman said: stuitligging: de feiten en keuzes http://bit.ly/d8mLPo […]

 2. Carly

  Ik snap alleen niet waarom hij met zijn handen steeds aan de baby zit. Nergens voor nodig lijkt me en voor zover ik weet kan aanraking ook de ademhalingsreflex van de baby opwekken?

  • Dank je wel voor je reactie Carly en inderdaad een belangrijk punt. Dit is o.a. waarom de waterbevalling volgens Dr. Barbara Harper zo ondersteunend is. De baby wordt dan evengoed ondersteund en warm gehouden, zonder aanraking en waardoor er dus minder kans is op het op gang brengen van de ademhalingsreflex.

 3. […] liever niet, ze wilde haar baby die in een stuit lag het liefst in water geboren laten worden (lees meer), thuis in de omgeving die haar vertrouwd was. Omdat haar baby nu vroeger was gekomen dan […]

 4. […] zien dat een vaginale bevalling voor een baby in stuitligging veiliger is. Meer informatie kun je hier […]

 5. Graag wil ik een aanvulling geven op het rijtje van mogelijke interventies om het kind te laten draaien. Een hoge potentie van een bepaald homeopatisch middel kan het baby aanzetten in de juiste positie te draaien. Neem daarvoor contact op met een homeopaat.

  • Dank Kathrin voor je aanvulling! Zou je kunnen toelichten of je er persoonlijk ervaring mee hebt. Ben altijd benieuwd en het geeft net iets meer informatie. Alvast dank en vriendelijke groeten Hester

   • Ik heb er (nog) geen persoonlijke ervaring mee. Ik hoorde van een vriendin dat het middel ervoor heeft gezorgd dat de verloskundige of arts daarna de baby makkelijk kon draaien. Van collega-homoepathen heb ik verschillende ervaringen gehoord van spontane draaiingen na de inname van het middel. Pulsatilla is het voornaamste middel hiervoor. Ik adviseer om het niet zelf in te nemen zonder overleg met een erkende klassiek homeopaat.

 6. Dank voor je toelichting Kathrin. Lijkt me inderdaad verstandig dat iedere vrouw eerst overleg heeft met haar (een) homeopaat aangezien iedere vrouw en iedere zwangerschap anders is. Wel interessant, dus nogmaals dank voor de aanvulling! Hartelijke groeten, Hester

 7. Een andere mogelijkheid is een Reiki behandeling. Een cursiste kwam bij mij toen ze zwanger was, en er tegen op zag dat er een ‘draaipoging’ zou worden gedaan, vanwege een stuitligging. Het was een hele intense reiki sessie. De volgende dag was het kindje helemaal op de juiste plek! En een paar weken later heeft ze thuis een prachtig bevalling gehad.

  • Dank Nicola voor je aanvulling. Deze stond idd nog niet in het lijstje. Heb je een goede verwijzing voor mensen die er meer over zouden willen lezen en niet bekend zijn met wat Reiki is?

   Hartelijke groeten,

   Hester

 8. […] Ruim twee weken hebben vriendlief en ik braaf iedere dag moxatherapie toegepast. Onze dochter werd er zeker beweeglijker van, maar draaien, dat deed ze niet. Wat heb ik gebaald… vaak tot tranen aan toe. We hadden voor onszelf al besloten om ook de versiepoging te laten doen als moxa niet het gewenste resultaat zou geven. Vanzelfsprekend had ik ook hier al alles over uitgeplozen en voorlichtingsfilmpjes op internet bekeken. Vanwege de voorkeursligging van onze dochter, werden we nogmaals voor een liggingsecho uitgenodigd bij de verloskundige. Hier werd ons vermoeden bevestigd: ze lag nog steeds in stuit (lees meer). […]

Leave a comment

error: Content is protected !!