Het geboorteplan, ook wel bevallingsplan en hier verder geboortewens genoemd, is voor het eerst opgedoken in de jaren ’70 in Engeland onder de naam ‘een brief aan de verloskundige’. Destijds was het voornamelijk gebruikt door vrouwen die in het ziekenhuis bevielen. In Nederland begint het geboorteplan de laatste jaren aan populariteit te winnen. Een geboortewens kan je helpen je wensen, verwachtingen en vragen t.a.v. de geboorte op een rij te zetten. Door je bewust te zijn van jouw wensen en verwachtingen en deze te bespreken met je partner, verloskundige, doula en of gynaecoloog, ben je tegen de tijd van je geboorte goed geïnformeerd en kom je minder snel voor verrassingen te staan. Bovendien is het tijdens de geboorte een hulpmiddel in de communicatie naar je vroedvrouw (verloskundige) of gyneacologoog. In het ziekenhuis, maar ook als je thuis bevalt, zijn ze er meestal blij mee als een vrouw en haar partner zich goed voorbereiden op de geboorte en op de hoogte zijn van de verschillende interventies en hun voor en nadelen. Het geeft ook een houvast als de dingen anders lopen dan je had gedacht. Een nadeel van het schrijven van een geboortewens is dat het in sommige gevallen tot onrealistische en hoge verwachtingen kan leiden. Hiermee gaat het juist aan zijn doel voorbij. Om dit te voorkomen dient het schrijven van je geboortewens aan de volgende punten te voldoen:

1. Schrijf de dingen op die je van te voren kunt controleren en laat de rest los

Dingen waar je van te voren controle over hebt zijn, je zorgverlener en de communicatie met haar, de locatie van geboorte, of je wel of geen doula wil en je eigen kennis tav de geboorte. Waar je geen invloed op hebt is bijvoorbeeld de datum waarop je gaat bevallen, de manier waarop de geboorte start, de lengte van je bevalling  en hoe je lichaam en baby zullen reageren. Een goede voorbereiding houdt ook in dat je rekening houdt met het onvoorspelbare van het geboorteproces. Het is daarom van belang open en flexible te blijven.


2. Hou het simpel en duidelijk geformuleerd

Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis of thuis te maken krijgt met iemand anders die niet van te voren je geboortewensen heeft doorgelezen hebben ze vaak geen tijd om je geboortewens letter voor letter door te lezen. Je geboortewens zou idealiter op één A4-tje moeten passen. Neem je geboortewens ook door met je partner, verloskundige(n) en doula. Zij kunnen tijdens de bevalling zorg dragen dat er zoveel mogelijk aan je wensen wordt tegemoet gekomen.


3. Wees realistisch

Kijk van te voren hoe het er in het ziekenhuis waar je (eventueel) heen zou gaan wat hun protocol is. Wat zijn de mogelijkheden. Kun je daar in bad of onder de douche. Hebben ze een baarkruk en een geboortebal? Wanneer mag je vrij bewegen en wanneer raden ze aan om aan de monitor te blijven?


4. Leer omgaan met tegenslag

We kunnen ons heel goed voorbereiden op een geboorte, er is altijd een moment dat je even het gevoel hebt dat je het niet meer aankunt en/of wilt. Hier kun je van te voren leren mee om te gaan. Praat erover met je verloskundige en doula en kijk zelf ook hoe je met andere tegenslagen omgaat. Waar heb je op zo’n moment het meeste steun aan? Wil je dan even een arm om je heen of wil je je juist even helemaal terug trekken en op jezelf zijn om beter te kunnen voelen wat je nodig hebt? Het loont om jezelf hierin goed te leren kennen zodat je de aanwezigen hiervan op de hoogte kunt stellen en zij je hierin beter kunnen ondersteunen op het moment dat jij dat nodig hebt.


5. Wees niet bang voor de pijn, maar wees wel realistisch dat het een beproeving is voor je lichaam en geest

Er zijn vrouwen die geen pijn ervaren, er zijn vrouwen die pijn ervaren en er zijn vrouwen die de geboorte als extatisch ervaren. Iedere vrouw is anders, iedere ervaring uniek. Dit is juist het mooie aan ons mens zijn. Het is ons unieke verhaal waarin wij de hoofdrol spelen. Om jezelf goed voor te kunnen bereiden is het dus van belang om elke verwachting los te laten. De negatieve verwachtingen EN de positieve verwachtingen. Beide leveren je meestal niets op dan een teleurstelling. In plaats van angst kunnen we ook kiezen voor vertrouwen. Als we dit werkelijk doen en JA kunnen zeggen tegen wat er ook op ons pad komt, kunnen we onszelf overstijgen.

Tot slot Een doula kan je helpen met het realistische en helder formuleren van je geboorteplan.

Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.

Newsletter Form (#1)