Vrouwen met een Miskraam goed begeleiden

Training Miskraambegeleiding
door Miriam van Kreij

Voor wie?

Voor verloskundigen en echoscopisten die de vrouwen in hun praktijk de best mogelijke ondersteuning willen bieden bij en na een miskraam.
Ook voor Gynaecologen, Huisartsen, Doula’s en Kraamverzorgenden is deze training van grote waarde.
Als je regelmatig te maken hebt met stellen/vrouwen die een miskraam hebben meegemaakt en je wilt graag met meer zekerheid en vertrouwen hierop kunnen reageren dan is deze training voor jou.

Wat leer je in de training ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’?

Je leert wat je kunt doen en wat helpend is om te zeggen in deze drie situaties:

 • als je bij een echo een miskraam constateert.
 • als een vrouw een miskraam meemaakt.
 • als een vrouw na een miskraam opnieuw zwanger is.


Hierdoor krijg je nieuwe inzichten en ontwikkel je de volgende vaardigheden:

 • Je krijgt nieuwe inzichten in wat je kunt zeggen of doen zodat de moeders minder angst en meer vertrouwen voelen, zo wordt het voor jou gemakkelijker om ook dit aspect van je vak aandacht te geven.
 • Je leert hoe je beschikbare gratis checklists en andere hulpmiddelen kunt inzetten in je begeleiding.Daarmee help je de moeder om haar miskraam te verwerken.
 • Je kunt zelf met meer vertrouwen de gesprekken voeren.
 • Je ontdekt welke informatie je al kunt toevoegen aan je folder of website, om vrouwen te helpen rond hun miskraam.
 • Je ervaart hoe jouw begeleiding direct verschil maakt voor de vrouw. Dat doet ook haar gezin en haar eventuele volgende zwangerschap goed.

Rollenspellen?

Veel deelnemers schrijven in hun intakeformulier dat ze niet erg happig zijn op rollenspellen. En hoewel die natuurlijk wel heel effectief kunnen zijn, doen we in deze training geen rollenspellen. Dan weet je dat ;-).

Wat krijg je in de training ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’?

Wat krijg je in deze training?

 • De training is een effectieve combinatie van een voorbereidingsopdracht, een live trainingsdag en een evaluatieopdracht.
 • Voorafgaand aan de training vul je een uitgebreid intakeformulier in. Dit draagt bij aan focus op de training en een zo goed mogelijk resultaat.
 • De training is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring in het werken met vrouwen die één of meer miskramen hadden. Bovendien krijg je de kennis uit een onderzoek onder meer dan 500 vrouwen met miskramen.
 • Je volgt de training met andere gedreven leergierige verloskundigen, die ook op dit gebied hun expertise willen vergroten. De onderlinge uitwisseling maakt deze training ook bijzonder waardevol.
 • Je krijgt een handig en volledig werkboek, waardoor je je kennis en inzichten kunt bewaren. Dat helpt om ook later te ervaren welke vooruitgang je boekt.
 • De live trainingsdag is op een fijne locatie, waardoor je even los bent van je dagelijkse hectiek. Bovendien krijg je een heerlijke lunch.
 • Accreditaties. De training is geaccrediteerd door de KNOV. Je krijgt 7 MIO-punten en 3 nascholingspunten in categorie A. Ook de accreditatie bij de BEN is geregeld: echoscopisten krijgen 6 punten. Ben je aangesloten bij de KNOV én bij de BEN, dan krijg je de punten bij allebei. Verder hebben ook de LV POH GGZ en de bond voor doula’s NBvD de training geaccrediteerd.
 • En heb je de training met goed resultaat gevolgd, maar ben je niet geregistreerd in een kwaliteitsregister? Bijvoorbeeld omdat je praktijkassistent bent? Dan krijg je een certificaat.

Door wie wordt de training gegeven?

Miriam van Kreij is de expert op het gebied van miskraambegeleiding. Ze is de oprichter van Miskraambegeleiding Nederland.

Sinds 2011 heeft ze honderden ouders mogen helpen om hun miskraam of abortus te verwerken. Intussen hebben meer dan 35 groepen geboortezorg professionals haar geaccrediteerde trainingen gevolgd. Miriam leidt coaches op, zodat zij ouders optimaal kunnen begeleiden bij deze thema’s. Miriam is tevens de auteur van ‘Begeleiding van vrouwen met een miskraam’ en ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’.

Wat zeggen anderen die deze training al hebben gevolgd?

Inmiddels is de nascholing al meer dan 30 keer gegeven aan verloskundigenpraktijken, kringen, echocentra, groepen verloskundigen en echoscopisten. Wat zeggen eerdere deelnemers?

“Ik zocht en kreeg nieuwe inzichten, heb mijn blik verbreed in hoe je tegen een miskraam aan kunt kijken en hoe je ermee om kunt gaan. Was ook blij met de manieren om dit soms pijnlijke onderwerp bespreekbaar te maken.”

“Zou je de training aan een collega aanraden? Ja, ten eerste om het persoonlijke aspect van de training, om het inzicht wat je krijgt. Ten tweede om de informatie en het belang van ‘verwerken’ van een miskraam breder aandacht te geven.”

“Het is lastig om op een juiste manier waarde te doen aan de ervaring van een vrouw met een miskraam. De ene vrouw is er niet meer zo mee bezig, de andere vrouw maakt het (onbewust) erg onzeker of zorgt voor stress. Ik heb in deze training handvatten mee gekregen om beide groepen vrouwen goed te kunnen begeleiden.”

Meld je aan voor de Training Miskraambegeleiding

Wanneer: Dinsdag 10 november 2020
Waar: Hart van Zutphen – IJsselkade 8 te Zutphen
Tijd: 10:00 – 16:00 uur

Kosten: €347 incl.  werkboek, lunch, koffie, water, thee.

Accreditatie:
KNOV 7 MIO-punten én 3 punten categorie A
BEN  6 punten
LV POH GGZ en de NBvD hebben de training ook geaccrediteerd.

Wil je Meedoen? Er kunnen maximaal 14 mensen meedoen, reserveer dus gauw je plek!

Heb je nog vragen over de training?

12 + 13 =

Pin It on Pinterest

Shares
Share This