Symposium Geboortenis 2022

Vrijdag 11 november 2022

09.30 -17.30 uur

Fletcher Resort-Hotel Zutphen

Warm welkom in de eerste 1000 dagen ‘hoe empathie je wereld verandert’

M.m.v. Anna Verwaal, Jaap van der Wal, Tessa Roseboom en Marjolein Kok

Aanmelden

Op vrijdag 11 november 2022  organiseert Stichting de Geboortenis het 4e geboortezorgsymposium, dit keer ter ere van haar 10-jarig bestaan.  

Wat begon tijdens het project Birth Day in 2015 met het symposium “Laat je raken”, werd in de jaren daarna vervolgd met nog 2 symposia: “Mens worden, mens zijn” en “Born to Be”. Sprekers uit binnen- en buitenland droegen bij aan onze bewustwording over het belang van echte verbinding vanuit ons gedeelde verlangen naar zorg verlenen vanuit het hart. Met als doel een ongecompliceerde bevalling, een vitale baby, een gezonde moeder en vader/ partner en een kansrijke start voor ieder gezin.

Ook met dit symposium laten we ons inspireren door elkaar, de sprekers en de mooie bedding die de Geboortenis biedt aan iedereen om goed te gedijen.

 

 

“Warm welkom in de eerste 1000 dagen, hoe empathie je wereld verandert”

Met vernieuwende, verfrissende en integrale kijk op:

 • De kracht van empathie
 • Empathie in de eerste duizend dagen. Hoe draagt empathie bij aan een zachte start
 • Emotionele intelligentie. Ben jij je bewust van jouw empathische mogelijkheden
 • Nature VS. nurture van empathisch vermogen
 • Het vermogen om onszelf te zien
 • Empathie in beweging
 • Empathie in dialoog, communiceren met empathie en de kracht van adem
 • Empathie voor jezelf

Een Warm Welkom in de eerste 1000 dagen staat aan de basis van een gezonde samenleving. Laten we gelijk goed beginnen. Met oog voor alle betrokkenen. Ook de zorgverlener!

Je bent van harte welkom en kunt je aanmelden voor 11 november 2022!

 

Voor wie


Geboortewerkers/-professionals in alle vormen; verloskundigen, gynaecologen, obstetrisch specialisten, perinatologen, kinderartsen, jeugdartsen, huisartsen, doula’s, verpleegkundigen, kraamverzorgenden, lactatiekundigen, docenten, coaches, therapeuten, studenten en meer. Voor iedereen met passie voor Nieuw Leven.

PROGRAMMA

Vanaf 9.00: Ontvangst en inschrijving

09.30: Aanvang en welkom door de Geboortenis

09.50: Opening

10.00: Jaap van der Wal
10.50: Koffiepauze

11.10: Anna Verwaal

12.00: Ontspanningsoefening

12.10: Tessa Roseboom: Gelijk goed beginnen

13.00 – 14.00: Lunch

14.00: Middagprogramma Zorg voor de professional

Het eerste deel van het middagprogramma wordt verzorgd door leden van het Geboorteplatform. Het bestaat o.a. uit ervaringsgerichte workshops in mindfulness, yin-yoga, en communiceren

15.00: Theepauze

15.30: Forumgesprek met 3 hoofdsprekers

16.30: Afronding Empathie in beweging

17.30: Einde symposium

SAMEN GROEIEN OM TOT BLOEI TE KOMEN

Alles wat je aandacht geeft groeit. Maar.. waar zit het potentieel voor groei in een wereld, die zo snel gaat, zoveel kwaliteit eist. Is er nog wel tijd om letterlijk stil te staan, stil te staan bij waar vandaan en waarom. Stil te staan en te leren van de fysiologie van het leven. Te vertrouwen op de natuur, onze natuur, ons lijf en elkaar. Om werkelijk tot verbinding te komen. 

In de snelheid van alle dag, waarin tijd haast een vijand lijkt te zijn vergeten we, onbewust, in alle haast, vaak onszelf. Terwijl wij het zijn die samen het verschil kunnen maken. Terwijl de tijd en stilte ons juist vriendelijk uitnodigt om onszelf te zijn, onszelf te zien.                                  

En dan komt er nog dat oeroude cliché: je kunt pas goed voor ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Waarschijnlijk heeft ieder van ons dit zinnetje weleens te horen gekregen. Interessant om dit te verbinden aan een gedeelde wens, nl toename van het aantal ongecompliceerde bevallingen. Een mooi pleidooi om in te gaan op wat goede kwalitatieve zorg inhoudt voor geboortezorg professionals zelf, maar ook bezien vanuit het perspectief van (wens) ouders en kind. Samenkomst van deze waarden waarborgt veiligheid, essentieel voor veilige hechting, veilige communicatie en persoonlijke groei.                                                                                                                             

Hoe zit het met óns, de geboortewerkers? Vanuit welke gedachte en ervaring doen wij ons werk? Hoe verhoudt menszijn zich met onze professionaliteit? Mogen wij echt onszelf zijn? Voelen wij ons gewaardeerd om wie we zijn? Weten we wie wij zijn, waarvandaan en waarom?

Volgens ons zou kennis en bewustwording hiervan positief bijdragen voor ons allemaal, bijdragen aan een zachte start. Begrip, erkenning en authenticiteit dragen bij aan begrip van onszelf, de ander en de fysiologie vanaf het prille begin van nieuw leven. De geboorte van empathie, een sleutel tot werkelijke verbinding.

Want het begin maakt, hoe wij ons ontwikkelen tot wie we zijn. En wie we zijn, nemen we mee in ons werk. Dit inspireert ons tot het thema van dit symposium; Warm welkom in de eerste dagen, hoe verandert empathie je wereld.

Laten we samen gelijk goed beginnen!

Praktisch

Middag Workshops

 1. Jeanette H. Reitsma: empathie in dialoog – ademruimte
 2. Rianne Toenhake: empathie belichamen via de zachte kracht van yin yoga
 3. Manon Zuuring: jezelf ontmoeten vanuit je hart

Datum/Tijd Vrijdag 11 november 2022 van 9.30 tot 17.30 uur (inloop vanaf 09.00 uur)

Locatie Fletcher Resort-Hotel Zutphen, De Stoven 37, 7206 AZ Zutphen.

Het symposium vindt plaats in het Fletcher Resort-Hotel Zutphen. Het is  mogelijk om een diner en/of overnachting bij te boeken in het hotel.

Toegangsprijs € 195,00

Leden van het Geboorteplatform: € 175.00

Accreditatie Aangevraagd bij NVOG, KNOV, V&VN, KCKZ en de NBVD

Met medewerking van

 1. Marjolein Kok, dagvoorzitter: gynaecoloog
 2. Jaap van der Wal: arts | anatoom | embryoloog | filosoof
 3. Anna Verwaal: obstetrie verpleegkundige | geboorteconsultant | geboortezorg instructeur | docent pre- en perinatale psychologie | lactatiekundige | geboortefotograaf
 4. Tessa Roseboom: Hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid | bioloog | wetenschapper | advocaat
 5. Team Geboortenis: Manon Zuuring, Jeanette Reitsma, Rianne Toenhake, Nienke Stoop en Christine Derksen.

Heb je nog vragen over Symposium Geboortenis 2022?

9 + 8 =