De geboorte van mijn zoontje was een stuitligging. We kwamen er pas tijdens de laatste persweeën achter dat niet zijn hoofd, maar zijn billen het eerst naar buiten kwamen. Ik was blij met de keuze voor een badbevalling aangezien mijn zoontje daardoor meer ontspannen bleef en hij heel rustig het water in gegleden is. In de koude lucht kunnen kindjes nogal eens schrikken en als reactie daarop proberen te gaan adem halen of bewegen. Dr. Barbara Harper geeft aan dat een stuitbevalling een indicatie is voor een waterbevalling.
In 2.5 tot 3% van de geboortes heeft de baby een stuitligging. In Amerika en Europa is het de gewoonte om een stuitligging te zien als een medische complicatie. In de meeste gevallen wordt een keizersnede gepland, omdat de kans op overlijden van de baby kleiner is dan met een vaginale geboorte. Toch zijn er ook onderzoeken die juist uitwijzen dat het veiliger is juist vaginaal te bevallen ipv een keizersnede (bron & bron).
In Nederland wordt geadviseerd om rond 36-37 weken zwangerschap bij een stuitligging de baby te laten draaien door middel van een uitwendige versie. Voor 36-37 weken is namelijk de kans groot dat de baby zelf nog draait. Een uitwendige versie poging (EVC) gebeurt door de billen van de baby één kant op te draaien en tegelijkertijd het hoofdje de andere kant op tegen de richting van de klok in. De kans van slagen van een EVC is 50%, waarbij geldt dat de kans op succes groter is vroeger in de zwangerschap en bij meer vruchtwater.
Een geslaagde versie verkleint de kans op een sectio caesarea bij vrouwen met een kind in stuitligging vergeleken met het niet uitvoeren van een uitwendige versie.
Een uitwendige versie kan helaas niet bij een meerling.
De uitwendige versie, volgens de juiste procedures uitgevoerd, geeft nauwelijks verhoogd risico op complicaties. De kans dat binnen 24 uur na een uitwendige versie een spoedsectio moet worden verricht is 0.5%
Wanneer de baby in een stuit blijft liggen wordt aangeraden in het ziekenhuis te bevallen, maar is vaginaal bevallen nog steeds mogelijk (bron). In het Henri Serruy ziekenhuis in Oostende (België) is een stuitbevalling een indicatie voor een waterbevalling (meer). In Nederland betekent het dat je onder begeleiding van een gynaecoloog bevalt en op het bed komt te liggen met je benen in beugels. Een groot nadeel hiervan is dat hierbij veel druk op de onderrug ontstaat het heiligbeen en het stuitje niet meer flexibel zijn en niet naar buiten kunnen bewegen. Dit kan wel 30% ruimte schelen, wat nou net het verschil kan maken tussen een makkelijke en moeilijke laatste fase van de bevalling. Een ander gevolg van deze onnatuurlijke houding is dat je de weeën minder goed kunt opvangen waardoor ze als pijnlijker worden ervaren.
Samenvatting
Wanneer je een stuitligging hebt is het dus heel belangrijk je goed voor te laten lichten van de voor- en nadelen van de verschillende opties. Neem hiervoor de tijd en verdiep je ook in de mogelijke alternatieven.
Een aantal alternatieve methoden die mogelijk helpen het kindje te laten draaien zijn:
-
Acupunctuur/moxatherapie (zie filmpje)
-
Rebozo
-
Hypnotherapie
-
Homeopathie
-
Craniosacraaltherapie
-
Contact met je baby
-
Visualisatie
-
Inversion techniek (zie filmpje)
-
Correctie van het bekken mbv osteopaat of chiropractor
Binnen De Geboortenis is een diversiteit van disciplines aanwezig die wellicht kunnen ondersteunen. Hier zijn alle zorgprofessionals te zien.
Uit onderzoek blijkt dat moxaterapie goede resultaten geeft. Hier kun je er meer over lezen.
In onderstaand filmpje te zien van een stuitbevalling. Prachtig is het om te zien hoe de aanwezige medici in respect en vertrouwen omgaan met de geboorte van deze baby.
Klik hier voor meer achtergrondinformatie.

Auteur: Stichting De Geboortenis/ Hester Appelman
Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.
Ik snap alleen niet waarom hij met zijn handen steeds aan de baby zit. Nergens voor nodig lijkt me en voor zover ik weet kan aanraking ook de ademhalingsreflex van de baby opwekken?
Dank je wel voor je reactie Carly en inderdaad een belangrijk punt. Dit is o.a. waarom de waterbevalling volgens Dr. Barbara Harper zo ondersteunend is. De baby wordt dan evengoed ondersteund en warm gehouden, zonder aanraking en waardoor er dus minder kans is op het op gang brengen van de ademhalingsreflex.
Graag wil ik een aanvulling geven op het rijtje van mogelijke interventies om het kind te laten draaien. Een hoge potentie van een bepaald homeopatisch middel kan het baby aanzetten in de juiste positie te draaien. Neem daarvoor contact op met een homeopaat.
Dank Kathrin voor je aanvulling! Zou je kunnen toelichten of je er persoonlijk ervaring mee hebt. Ben altijd benieuwd en het geeft net iets meer informatie. Alvast dank en vriendelijke groeten Hester
Ik heb er (nog) geen persoonlijke ervaring mee. Ik hoorde van een vriendin dat het middel ervoor heeft gezorgd dat de verloskundige of arts daarna de baby makkelijk kon draaien. Van collega-homoepathen heb ik verschillende ervaringen gehoord van spontane draaiingen na de inname van het middel. Pulsatilla is het voornaamste middel hiervoor. Ik adviseer om het niet zelf in te nemen zonder overleg met een erkende klassiek homeopaat.
Dank voor je toelichting Kathrin. Lijkt me inderdaad verstandig dat iedere vrouw eerst overleg heeft met haar (een) homeopaat aangezien iedere vrouw en iedere zwangerschap anders is. Wel interessant, dus nogmaals dank voor de aanvulling! Hartelijke groeten, Hester
Een andere mogelijkheid is een Reiki behandeling. Een cursiste kwam bij mij toen ze zwanger was, en er tegen op zag dat er een ‘draaipoging’ zou worden gedaan, vanwege een stuitligging. Het was een hele intense reiki sessie. De volgende dag was het kindje helemaal op de juiste plek! En een paar weken later heeft ze thuis een prachtig bevalling gehad.
Dank Nicola voor je aanvulling. Deze stond idd nog niet in het lijstje. Heb je een goede verwijzing voor mensen die er meer over zouden willen lezen en niet bekend zijn met wat Reiki is?
Hartelijke groeten,
Hester