Nienke Stoop in gesprek met Ina Heijnen, auteur van het boek Spuug op je blouse, Birthlight zwangerschaps-,postnatale yogadocent en moeder.
Er komt nogal wat voorbij in jouw boek Spuug op je blouse. Een miskraam, ivf-traject, zwangerschapsdiscriminatie, stiekem kolven op je werk. Je schrijft “Je moet werken alsof je niet zwanger bent en moeder zijn alsof je niet werkt.” Is het echt een onmogelijke combinatie?
Nee, het is zeker geen onmogelijke combinatie, maar voor veel vrouwen wel een pittige. Ik hoorde wekelijks zoveel verhalen van vrouwen uit mijn yogalessen en stond versteld van wat ze allemaal doormaakten. Onze maatschappij en veel organisaties zijn niet ingericht op zwangere vrouwen of kersverse ouders. Vrouwen (en mannen ook) worden geacht om hun privéleven strikt te scheiden van hun werk, maar wanneer je zwanger bent is het onmogelijk om je ongeboren baby thuis te laten! Het is bijzonder dat er zoveel aandacht is voor zwangerschap en voor baby’s, maar zo weinig te vinden is over hoe je dat als ouder combineert je met je werk. Terwijl bijna alle moeders buiten de deur werken.
[bctt tweet=”Je moet werken alsof je niet zwanger bent en moeder zijn alsof je niet werkt.” username=”Geboortenis”]
En daarom schreef jij er een boek over?
Haha, ja, al ging dat niet van de ene op de andere dag. Wat me opviel aan die verhalen is dat vrouwen zich alleen voelden en dachten dat ze de enigen waren met bepaalde klachten of situaties op hun werk. Terwijl bijna iedere vrouw wel ergens tegenaan loopt tijdens of na haar zwangerschap. Ik kon zelf weinig vinden in de bieb en boekhandel. In de boeken die ik vond, ging het alleen maar over carrière maken in een keiharde zakenwereld, maar niet over ‘gewone’ vrouwen. Die verhalen wilde ik juist wel vertellen. Wanneer je als kersverse moeder of zwangere Spuug op je blouse leest, herken je je waarschijnlijk in meerdere verhalen. Gaandeweg kwam een aantal thema’s keer op keer terug.
Wat waren de belangrijkste thema’s die je terug zag komen?
De verwachtingen van onszelf en anderen zijn heel bepalend voor hoe we met onszelf omgaan tijdens en na de zwangerschap. De rol van collega’s of een manager kan bijvoorbeeld veel impact hebben. Een tweede thema is dat we een gebrek aan vertrouwen in onszelf en ons lijf hebben. Vrouwen vertrouwen vaker op externe professionals dan op zichzelf. Zwangere vrouwen en moeders buffelen door, terwijl ze eigenlijk voelen dat het niet goed is. Tegelijkertijd vinden ze het moeilijk om hulp te vragen en te accepteren. Dat alles zorgt ervoor dat vrouwen terugkijkend vaak dingen zeggen als “Had ik maar wat rustiger aan gedaan” of “Ik had mijn lichaam veel serieuzer moeten nemen.”
Wat hebben vrouwen nodig om meer op zichzelf te vertrouwen?
We hebben behoefte aan toestemming. Je voelt soms pas dat je gespannen was als iemand tegen je zegt, “je mag ontspannen, laat je schouders maar zakken en adem een keer lekker diep in en uit.” De negen hoofdstukken in het boek geven je daarom toestemming, bijvoorbeeld “Je hoeft je kind er niet bij te doen” of “Je werk mag eronder lijden. Jij niet.”
Ik wens dat vrouwen zichzelf serieuzer nemen en leren vertrouwen op hun gevoel. Ik denk dat het delen van eerlijke verhalen daaraan een belangrijke bijdrage kan leveren. We denken nu vaak dat andere moeders alles wel op orde hebben of nergens last van hebben. Maar we worstelen allemaal wel eens ergens mee, klein of groot. Dat delen en elkaar de ruimte geven om het op je eigen manier te doen, is denk ik enorm helpend. Dat hoeft niet zwaar of ingewikkeld te zijn, maar kan ook heel klein en simpel.
Wat als het in je eentje niet lukt?
Dat is de reden dat ik naast alle ervaringsverhalen ook 17 experts heb gesproken, die praktische tips geven. Mocht je je herkennen in een verhaal, dan krijg je meteen enkele handvatten. Want je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Hulp vragen en accepteren is iets wat veel vrouwen, ik ook, leren met vallen en opstaan. Ik heb een heel dossier toegevoegd met websites, boeken en experts waar je meer informatie kunt vinden en hulp kunt vragen.
Wat kunnen vrouwen leren uit jouw boek?
Ik hoop dat vrouwen voelen dat ze niet alleen zijn. Daarnaast kunnen ze met de tips van alle experts aan de slag. Uiteindelijk gun ik iedere vrouw meer welzijn thuis en op haar werk! Daar draag ik als bedrijfsdoula, als yogadocent en met mijn boek een steentje aan bij.
Auteur: Ina Heijnen
Platformlid| Auteur | Bedrijfsdoula
Ina Heijnen is moeder, auteur en Birthlight zwangerschaps- en postnatale yogadocent.
Ze noemt zichzelf Bedrijfsdoula.
Ina ondersteunt vrouwen bij het maken van keuzes die bijdragen aan hun welzijn op het werk en daarbuiten.
Over de combinatie zwangerschap, moederschap en werk schreef ze het boek Spuug op je blouse.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen en bijeenkomsten.
Trackbacks/Pingbacks