Sprekers tijdens het symposium 11 november 2022

Warm welkom in de eerste 1000 dagen – ‘hoe empathie je wereld verandert’

DAGVOORZITTER

Marjolein Kok

Gynaecoloog | perinatoloog 

Als kind was zij al gefascineerd door zwangerschap en geboorte en als gynaecoloog gespecialiseerd in de verloskunde heeft zij meer dan duizend vrouwen begeleid in hun zwangerschap en bij de geboorte van hun baby. Door een burn-out veranderde haar visie op het vak en hoe zij dit zou willen uitoefenen radicaal. Zij gooide het roer om, heeft haar baan opgezegd en is nu bezig met een ontdekkingsreis naar de oorsprong van haar vakgebied, hoe zij haar werk zou kunnen uitoefenen buiten het ziekenhuis en de realisatie van haar droom: een holistisch centrum voor geboortezorg. 

JEUGD EN GEZONDHEID IN ZUTPHEN   

Jasper Bloem  

Wethouder Jeugd en Onderwijs

Een warm welkom in Zutphen. Kansrijke Start en jeugd gezondheidszorg, waarom Zutphen kiest voor preventie.

LICHAAM ALS BEWEGING   

Jaap van der Wal    

arts | anatoom | embryoloog | filosoof

Wat antwoord jij op de vraag van een kind: Waar kom ik vandaan? Heb jij een idee wat we eigenlijk doen als we embryo zijn? Begint ons bestaan al als embryo, bij de conceptie? Ben jij ook opgevoed met de mythe van die ene super-zaadcel die een eicel ‘bevrucht’? Denk jij ook dat je ooit bent begonnen als een ‘bevruchte eicel’ en opgebouwd bent uit cellen? Dat wij worden gemaakt’? Door wie dan? Komen onze kinderen van ons of door ons? Benieuwd naar een antwoord op deze vragen?

Hier wordt een andere kijk geboden op ons bestaan voor de geboorte. Een ’embryosofie’ die duidelijk maakt dat de gangbare wetenschap met alleen maar biologische verklaringen niet het laatste woord heeft als het gaat om de betekenis van ons (embryonale) bestaan. Zijn we misschien wezens van geest en lichaam? Wist je dat het embryo geen verleden tijd is, maar nog steeds in ons actief is als ‘het embryo in ons’?  Dat ons lijf niet een soort biologische machine is, maar een proces, een verschijning in de tijd, het lichaam als beweging. Méér dan onze genen en ons brein? En: wij worden niet ,gemaakt’.

FROM WOMB TO WORLD – DE REIS DIE ONS LEVEN BEPAALT

Anna Verwaal    

Van oorsprong obstetrie verpleegkundige | geboorteconsultant | geboortezorg instructeur | docent pre- en perinatale psychologie | lactatiekundige | geboortefotograaf

Je prenatale periode is belangrijk voor de rest van je leven. Een vormende tijd, vertelt Anna Verwaal. Zij geeft wereldwijd workshops, lezingen en geboortebegeleiding. Haar expertise is preconceptionele tot postnatale begeleiding.

Verreweg het grootste deel van ons gedrag en onze emoties die we als volwassene hebben, valt terug te voeren op de manier waarop ons leven bij conceptie ontstond, hoe ons leven in de baarmoeder eruitzag, en hoe we geboren zijn, stelt Anna. Dit uiterst prille begin van ons leven vormt de blauwdruk voor de rest van ons leven.

GELIJK GOED BEGINNEN

Tessa Roseboom 

Hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid aan de Uva (AMC)
Auteur van ‘De Eerste 1000 dagen’ en ‘Gelijk goed beginnen’

Als bioloog gefascineerd door het wonder van het leven. In de afgelopen 25 jaar heeft zij onderzocht hoe de vroege omgeving waarin mensen groeien en zich ontwikkelen de latere ontwikkeling en gezondheid gedurende het hele leven beïnvloedt.                                                             

Dit onderzoek heeft het fundamentele belang van een goede start in het leven aangetoond. Om deze kennis uit onderzoek te vertalen naar beleid en praktijk, pleit zij op nationaal en internationaal niveau voor investeringen in een goede start in het leven. Zij is er sterk van overtuigd dat dergelijke investeringen de vooruitgang bij het bereiken van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling zullen versnellen.

Door les te geven aan studenten, professionals en (aanstaande) ouders deelt zij kennis en vergroot zij het bewustzijn over het fundamentele belang van een goede start in het leven. Uiteindelijk is het haar doel om bij te dragen aan het geven van de best mogelijke start in het leven van elk kind, zodat het zich volledig kan ontwikkelen en een gezondere, meer gelijke toekomst voor iedereen kan creëren.

Foto: Jeroen Oerlemans