Postpartum kruiden cocktail

Mijn verloskundigen waren ook kruidkundigen met een heleboel ervaring. Een van hen maakte voor mij een geweldige kruiden cocktail die lekker was en niet alleen preventief hielp tegen postnatale depressie, maar ook voor het stimuleren van de melkproductie. Ik maakte een thee van rode klaver, die het bloed helpt te reinigen en de kwaliteit van de melk verhoogd; citroen melisse, wat een opwekkende werking heeft op je spirit; rode frambozen blaadjes, die de baarmoeder helpen samen te trekken; brandnetel, die vitamine K bevatten en het stollen van het bloed optimaliseren. Brandnetel is ook een bron voor ijzer wat heel belangrijk is voor baby’s die borstvoeding krijgen. Van alle ingrediënten gebruik ik één afgestreken theelepel per kopje thee die vijf minuten moet trekken (Bron: Sharing Midwifery Knowledge).

Postnatale depressie komt bij één op de tien vrouwen voor en duurt minstens twee weken maar kan soms ook jaren duren. De kenmerken zijn verschillend maar over het algemeen is de moeder moe, piekert veel, kan zij niet slapen en is lusteloos. Bovendien vindt zij het heel moeilijk om te genieten van haar pasgeboren baby, wat vaak een enorm schuldgevoel met zich meebrengt. De oorzaak is niet bekend. Wel is bekend dat er meestal sprake is van een nare en/of lange bevalling en een hormonale disbalans. Belangrijk is goede ondersteuning te zoeken en er niet alleen mee te blijven rondlopen. Meer lezen over postnatale depressie? Dat kan hier. Ook mag je altijd contact opnemen voor vragen of je vraag stellen op onze facebookgroep.

 

Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.