Rosanne van der Sterre (1984) combineert haar achtergrond in bedrijfskunde, IT en verloskunde met ondernemen. Ze beheert meerdere platforms, voor verloskundigen , geboorteprofessionals, cursusleiders en de kraamzorg en voor (aanstaande) moeders. Ze wil verloskundigen graag stimuleren meer te ondernemen en enthousiasmeren online mogelijkheden in te zetten zodat zij meer tijd hebben voor daadwerkelijk contact met hun cliënten. Daarnaast wil zij graag een bijdrage leveren aan het creëren van betrouwbare online content over kinderwens, zwangerschap, bevallen en het kraambed. Samen met 30 collega’s werkt zij dagelijks aan het online platform voor moms to be, Be Bold and Beautiful. Rosanne is moeder van twee dochters en woont in Ermelo met haar gezin.

Wat doe je en voor wie doe je dat?
“Alles wat ik doe heeft te maken met verloskunde en ondernemen. Ik studeerde verloskunde en bedrijfskunde en heb een ruime IT-ervaring bij ING Nederland, ABN Amro en Endemol. In het ziekenhuis in Ede werk ik vanaf 1 juli als waarnemend klinisch verloskundige. Sinds 2006 ben ik ondernemer, wat ik heel leuk vind.

Met de website Online Verloskundige wil ik het ondernemerschap van mensen in de geboortezorg stimuleren. Zodat verloskundigen, cursusleiders en mensen in de kraamzorg de kracht en toegevoegde waarde van de online wereld gaan ervaren en inzetten, waardoor ze meer omzet behalen en online hun cliënten werven en informeren.

We geven ook cursussen, onder andere over social media en ondersteuning bij de AVG. Het actief inzetten van social media voor het werven van nieuwe cliënten gebeurt maar weinig, terwijl je in deze branche te maken hebt met concurrentie. Ook zijn alle praktijken nog niet AVG proof terwijl de verordening vorig jaar is ingegaan.

Bovendien zijn zwangere vrouwen online heel actief en zoeken ze vaak informatie via internet, maar vanuit de geboortezorg wordt daar nog niet of nauwelijks ingesprongen door het aanbieden van deze online informatie. Er zijn wel commerciële platforms, maar de geboorte-experts zelf zijn minder actief online aanwezig.

Door het inzetten van online tools kun je zwangere vrouwen online nog beter informeren en begeleiden, met als gevolg dat ze meer zelfvertrouwen krijgen, beter voorbereid zijn op de bevalling en het kraambed en hun verwachtingen realistischer zijn. Er is aangetoond dat hoe breder geïnformeerd je bent en hoe realistischer je kijk is op wat er komen gaat, hoe beter de uitkomst is. En daar kun je betrouwbare social media, websites en online platforms supergoed voor inzetten, want op die plekken zoekt de zwangere haar informatie. Ook mensen die cursussen geven aan zwangere vrouwen, kunnen met hun website zo veel meer doen dan alleen hun aanbod plaatsen. Ze kunnen er heel veel informatie geven en daarmee ondersteunend zijn aan de informatie die de verloskundige geeft.

Door het inzetten van online tools kun je zwangere vrouwen online nog beter informeren en begeleiden, met als gevolg dat ze meer zelfvertrouwen krijgen, beter voorbereid zijn op de bevalling en het kraambed en hun verwachtingen realistischer zijn. Klik om te Tweeten

Mijn visie voor de geboortezorg is: stop met repeterend werk. Ga de standaard informatie en adviezen die iedere zwangere te horen krijgt en voor iedereen gelden, automatiseren en dus online aanbieden. Waarom zou je je tijd daaraan besteden? Je kunt die tijd anders gebruiken. Richt je op de persoon zelf en ga in gesprek zodat je meer diepgang biedt. Zo bouw je een diepere relatie op met je cliënt. Voor de zwangere geldt dat zij een betere vertrouwensband krijgt met de geboortezorg-expert. 

Op mijn lifestyle platform Be Bold and Beautiful deel ik samen met een team van 30 verloskundigen (in opleiding) betrouwbare informatie voor moms (to be) over kinderwens, zwangerschap, bevallen en het kraambed. Mijn doel hiermee is dat er in Nederland en daarbuiten geen online onzin meer wordt gedeeld en er opgehouden wordt met een platform geven aan commerciële bedrijven. Veel collega’s binnen de geboortezorg delen actief commerciële platforms op hun eigen social media, terwijl dit geen betrouwbare bronnen zijn. Op Be Bold and Beautiful kun je alle informatie vinden, zij is heel compleet. Ik wil voor veilige informatie van betrouwbare bronnen zorgen, zodat we de geboortezorg naar een online betrouwbaar hoger plan kunnen tillen.”

In de online community In Partu zijn ruim 2450 verloskundigen actief. In de community worden actief vacatures, bijscholingen en spullen aangeboden. Ook zetten bedrijven het platform in om de verloskundige te bereiken. Het is een besloten groep, tot nu toe alleen voor verloskundigen maar ik hoop in de toekomst ook een soortgelijke community op te zetten voor geboortezorgprofessionals, kraamverzorgenden en cursusleiders.”

Waarom heb je je verbonden aan de Geboortenis?
“De Geboortenis heeft een breed, groot en interessant netwerk en ik wil graag mijn visie over het inzetten van online mogelijkheden delen, maar ook wil ik dit inzetten voor het platform zelf, zodat ze hun doelstellingen kunnen behalen en kunnen gebruiken voor het centrum dat de Geboortenis voor ogen heeft.”

Wat is jouw droom voor je praktijk?
“Mijn droom is om met e-health oplossingen een significant verschil te maken in de Centraal Afrikaanse landen, het liefst bij een organisatie als Amref Flying Doctors. Ik zou opgedane kennis die ik deel met zwangeren en dingen die we maken zoals posters over barenshoudingen, in willen zetten in derdewereldlanden. Ook wil ik graag daar toepassen wat ik hier leer over online mogelijkheden. Hiermee wil ik actief een bijdrage leveren aan het behalen van de ‘Sustainable Development Goals’, nummers 3 en 5 in 2030.”

Websites: 

In Partu – https://www.facebook.com/groups/1615905342047715/
Online Verloskundige – onlineverloskundige.nl
Be Bold and Beautiful – beboldandbeautiful.nl

 

Schrijf je in voor De Geboortenis Nieuwsbrief en 

blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Auteur: Stichting De Geboortenis
Shares

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

   

Pin It on Pinterest

Shares
Share This