Rob van den Brand is 36 jaar en woont in Tilburg, samen met zijn vriendin Hanka. Als trainer en adviseur op het gebied van organisatieontwikkeling en persoonlijke productiviteit helpt hij onder andere met het vraagstuk ‘hoe kan ik effectief zijn en in balans blijven’, als kenniswerker of binnen een bedrijf. Daarnaast ondersteunt hij bij organisatievraagstukken. Rob sloot zich aan bij De Geboortenis als projectbegeleider voor de realisatie van het Geboortethuis. Wij spraken hem over zijn rol in het project en over zijn passie voor het werk dat hij doet.

“‘Hoe kun je elke dag beter organiseren en samenwerken?’ Dit is een vraag die centraal staat, overal waar ik kom. Naarmate bedrijven een behoorlijke groei doormaken wordt de organisatie complexer, waardoor er vaak meer behoefte ontstaat aan structuur en overzicht. Ik bied dan hulp in de vorm van workshops of adviestrajecten.

Ik studeerde eerst International Business in Tilburg, en heb daarna in Rotterdam voor twee grote multinationals gewerkt. Toen heb ik veel geleerd over hoe je kunt organiseren op grote schaal. Ik heb ook veel dingen gezien die níet goed gingen natuurlijk. In die periode zat ik meer in de financiële en IT-hoek, maar ik kwam erachter dat ik me liever met bredere vraagstukken wilde bezighouden. Ik wilde niet meer binnen grote organisaties werken, omdat je daar toch een beperkte invloed kunt uitoefenen. Ik ben daarom voor mezelf begonnen en heb daarbij de onderwerpen samenwerking en productiviteit een centrale plek gegeven. Als ik zo terugkijk heb ik best wel een ommezwaai gemaakt in mijn carrière. Alles gedreven door de vraag ‘wat wil ik zelf eigenlijk graag?’”

Wat doe jij precies voor stichting De Geboortenis?

“Het is vorig jaar zomer begonnen. Het kleine groepje mensen dat met het project bezig was, de realisatie van het Geboortethuis, kwam bij elkaar en had echt het gevoel van ‘we willen een stap verder’. Er is grond beschikbaar, en er is best veel hulp nodig voor de volgende fase, hoe gaan we dat aanpakken? Mijn idee was toen om een dag te organiseren voor alle geïnteresseerden, een projectdag. Van dromen naar plannen realiseren, en kijken wie daarbij wil en kan helpen. De organisatie van die dag was het begin. Daarna ben ik verbonden gebleven aan het project, nu als projectbegeleider. Ik help bijvoorbeeld bij het plannen van vergaderingen en faciliteer die, ik hou de acties bij die eruit voortkomen en zorg dat we samen nadenken over de vraag: wat zijn de dingen die we moeten doen en regelen voor dit grote project?

Ik doe dit alles op vrijwillige basis, omdat ik het de moeite waard vind om hierbij te helpen. Je kunt er heel zakelijk over nadenken en zeggen ‘ik doe iets voor een project en daar moet ik voor betaald krijgen’, maar het is nog mooier als je al betaalde projecten hebt lopen en je de mogelijkheid hebt om iets als dit er gewoon naast te doen. De andere leden van het projectteam werken ook zo.”

Hoe ben je betrokken geraakt bij het project van De Geboortenis?

“Mijn vriendin Hanka, die uit Duitsland komt, is verloskundige. Ik had dus al interesse in het vakgebied. Via de website van Minna Sangi kwam ik op de website van De Geboortenis terecht en daar las ik over het project. De visie die zij hebben sprak me direct heel erg aan. [bctt tweet=”De realisatie van een fysieke locatie, wat het kan betekenen voor nieuw leven, baby’s, en hun ouders. Ik vind het heel waardevol, het is echt iets waar de wereld op zit te wachten.” username=”geboortenis”]De realisatie van een fysieke locatie, wat het kan betekenen voor nieuw leven, baby’s, en hun ouders. Ik vind het heel waardevol, het is echt iets waar de wereld op zit te wachten. Op de website werd gevraagd naar mensen die op hun eigen manier iets konden bijdragen, en toen heb ik me gemeld. Er was vrij snel een klik, een gevoel van: dit is leuk, laten we kijken of we kunnen samenwerken.

Hanka was vorig jaar ook aanwezig bij de projectdag en is sindsdien een rol blijven spelen in het project. Zij denkt vanuit haar expertise en ervaring mee over de daadwerkelijke bevallingslocatie die er gaat komen. Het zou super gaaf zijn als ze uiteindelijk ook één van de gebruikers zou kunnen worden van het pand, omdat het ook aansluit bij hoe zij graag werkt. Net als voor De Geboortenis is het voor haar ook heel belangrijk om zwangere vrouwen met liefde te omgeven, en dat kinderen op een liefdevolle manier ter wereld komen.

Het leukste vind ik om samen te werken met mensen die iets vernieuwends doen, of die iets neer willen zetten wat ik als wenselijk zie. Iets wat we nodig hebben als mensheid. Het Geboortethuis voldoet helemaal aan deze criteria. Stel je voor: honderden kinderen worden straks geboren in een natuurlijke en liefdevolle omgeving. Wat gaan zij allemaal doen en betekenen voor de wereld op lange termijn? Ik denk oneindig veel goeds!

Wat is voor jou je persoonlijke missie of visie? Hoe wil jij de wereld mooier maken?

“Wat voor mij heel belangrijk is, is dat effectiviteit samengaat met balans én met plezier. Je werk zou nooit ten koste moeten gaan van je gezondheid, en het moet ook plezier en voldoening geven. Ik geloof dat voor iedereen die combinatie mogelijk is. Dat je voldoening haalt uit je werk, persoonlijk in balans bent en dat je op meerdere vlakken het beste van jezelf kunt geven. Bovendien denk ik dat je op die manier ook een bedrijf kunt inrichten. Waarbij iedereen tot zijn recht komt en kan floreren, zodat de organisatie heel goed werkt. Het zoeken naar die combinatie van effectiviteit en balans is dus heel belangrijk.”  

Wat zou je graag nog willen doen met je bedrijf, wat is jouw wens voor de toekomst?

“Op dit moment werk ik veel thuis, onderweg of bij klanten, maar zelf droom ik ook van een eigen plek. Zoals De Geboortenis het heeft over de healing environment voor zwangere vrouwen, die faciliteert bij een gezonde geboorte, zo wil ik zelf ook mijn omgeving inrichten. Ik denk aan een pand waarin ik samen met andere bedrijven aan eigen en gezamenlijke projecten kan werken, een mini-community.

Ik kijk daarnaast ook uit naar de volgende fase van het Geboortethuis project. Het is nu best een spannende fase, er moet nog veel gebeuren en we willen nog meer fondsen aantrekken, maar ik vind het erg leuk. De komende zes maanden moeten we bijvoorbeeld ook de mensen bij elkaar brengen die echt in het centrum willen gaan werken en aan de toekomstige organisatie werken.

Organisatieontwikkeling is geen toepassing van een trucje of een model, we moeten op zoek naar iets wat bij ons past. Goed afstemmen hoe alle elementen van de organisatie goed op elkaar gaan aansluiten. Dat is een zoektocht en af en toe moet je daarmee ook wat experimenteren. Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar wat de komende tijd gaat brengen.”

Website: https://www.robvandenbrand.nl/

Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.