Reinigingsritueel met Floexi Zuiverend Zout

Een extra reiniging

Floexi Zuiverend Zout ondersteunt het lichaam in de lichaamseigen manier van reinigen. Wie behoefte heeft aan een extra reiniging kan dit doen door het zuiverend zout te nemen in combinatie met ‘zweetdouchen’. De stappen van dit reinigingsritueel zijn thuis gemakkelijk uit te voeren.

Het ritueel helpt het lichaam bij het uitscheiden van afvalstoffen. Een zuiverende en verfrissende ervaring. Het is toe te passen tijdens een voorjaarsreiniging of op ieder ander moment als extra verzorging voor je lichaam.

De huid

Normaal gesproken zorgen de nieren voor de dagelijkse uitscheiding van de afvalstoffen in ons lichaam. Als er tijdelijk of door opstapeling te veel afvalstoffen aanwezig zijn, schakelt het lichaam haar reserve mechanismen voor uitscheiding in. Een ervan is de huid, die daarom ook wel de derde nier wordt genoemd. Het ritueel van zweetdouchen werkt activerend op deze uitscheidingsfunctie van de huid.

Het ritueel

Het ritueel van zweetdouchen bestaat uit de volgende onderdelen:

 • inname van Floexi reinigingszout

 • een warmtepakking

 • het drinken van zweetdrijvende thee

een inwrijving met zout

 • een mondreiniging

De voorbereidingen duren ongeveer 20 minuten en het ritueel zelf een uur.

Wat heb je nodig

 • Floexi ‘normal’
 • Floexi ‘medium’ als je regelmatig ‘normal’ gebruikt
 • zweetdrijvende thee, zoals vlierbloesem- of lindebloesemthee
 • Een deken of dekbed en een handdoek of sjaal voor het hoofd
 • Een grote omslaghanddoek en

een afdrooghanddoek

 • Een badjas en badslippers
 • Een eetlepel en een schaaltje
 • Een kruik
 • schone (nacht)kleding

voor na het ritueel

Voorbereidingen

* Neem vier uur voor aanvang van het ritueel 6 korrels Floexi ‘normal’ (of ‘medium’ als je regelmatig ‘normal’ gebruikt). Bijvoorbeeld voor het avondeten, dan kun je rond tien uur ’s avonds het ritueel uitvoeren.

* Leg de warme ruime deken of het dekbed klaar op de bank/stoel waar je na het douchen gaat zitten.

* Zet de zweetdrijvende thee en bewaar deze in een thermoskan zodat hij goed warm blijft. Zet de kan en de mok dichtbij de zitplek zodat je er straks gemakkelijk bij kan.

* Vul de kruik met kokend water en leg deze zolang onder de deken of het dekbed zodat hij niet afkoelt.

* In de douche leg je de omslaghanddoek en de afdrooghanddoek klaar en ook de badjas, de badslippers en de schone (nacht)kleding.

* Zet in de douche het schaaltje klaar met één afgestreken eetlepel Floexi ‘normal’. Houd het potje Floexi ‘normal’ bij de hand in verband met de mondreiniging.

Douchen

Vier uur na het moment van zoutinname neem je een hete douche. Het water mag zo warm mogelijk zijn, maar niet pijnlijk. Geen douchemiddel of zeep gebruiken, alleen spoelen met water. Houd je haren droog. Als je helemaal warm bent stop je met douchen. Je slaat, zonder je af te drogen, de grote hand-doek om en daaroverheen je badjas. Doe de slippers aan om ook je voeten warm te houden.

Zweten

Ga naar je bank of stoel, wikkel je in de deken en sla de doek of sjaal om je hoofd en schouders. Via je hoofd verlies je gemakkelijk warmte en dat is nu niet de bedoeling. Leg de kruik onder je blote voeten.

Blijf zo een half uur zitten en neem tijdens dit half uur regelmatig een kopje zweetdrijvende thee. Drink deze zo heet als mogelijk is. Sommige mensen zweten snel, anderen wat langzamer of heel weinig. Dat geeft niet. Als het te warm wordt de voeten van de kruik halen en/of de hoofddoek afdoen.

Na een half uur ga je opnieuw terug onder de douche en spoel je je af met warm water. Zorg dat al het ‘vuile’ zweet wordt weggespoeld. Zet de douche als het zover is uit.

Inwrijving met zout

Verdeel nu de eetlepel zout die je hebt klaargezet over het hele lichaam en wrijf het zout in totdat de korrels volledig zijn opgelost. In eerste instantie zachtjes vanwege de hoekige zoutkristallen. Ook het gezicht mag worden meegenomen. Laat het zout 2-3 minuten intrekken. Hierna spoel je het zout weer af met warm water. Droog je af de afdrooghanddoek en trek je kleding aan.

Mondreiniging

Neem ongeveer tien korrels Floexi ‘normal’ in de mond en een slok water. Niet doorslikken! Beweeg het zout en het water net zo lang tot het helemaal opgelost is. Hierna ongeveer vijf minuten het zoute water krachtig heen en weer bewegen door de mondholte zodat het overal komt, ook tussen de tanden. Zo nu en dan gorgelen. Vervolgens uitspugen. Neem schoon water en spoel en gorgel na. Doe dit een minuut. Daarna kun je je tanden poetsen.

Geniet even na van de zuiverende en verfrissende werking van dit ritueel.

Voor meer informatie kunt u

contact opnemen met:

Nesef Salt Products

0575 549 819

www.nesef.com

info@nesef.com

Raadpleeg bij klachten eerst uw huisarts.

Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.