Rebozo Retraite in de Achterhoek

Vrijdag 7 t/m zondag 9 oktober

Samen het leven vieren in een prachtige ceremonie voor vrouwen

Stichting De Geboortenis nodigt je van harte uit voor dit bijzondere weekend waarin we ons onderdompelen in het Rebozo Sluitingsritueel.
Tijdens het weekend maken we kennis met het ritueel en gaan we het vooral met elkaar ervaren. Iedereen komt daarbij aan de beurt om het hele ritueel te ontvangen.
Daardoor is het weekend ook geschikt voor vrouwen die al eerder kennis maakten met het ritueel.
We maken o.a. gebruik van een sauna.

Het weekend wordt begeleid door Christine Derksen. 

Het Rebozo Sluitingsritueel

De Rebozo is een Mexicaanse geweven doek die op vele manieren gebruikt wordt in het dagelijks leven in Mexico en ook tijdens de zwangerschap, geboorte en in de post partum periode.

In Mexicaanse geboortetradities wordt de moeder gedurende de eerste 40 dagen na de bevalling helemaal verzorgd, zodat zij zich aan de baby kan wijden. Na deze 40 dagen ondergaat zij het Rebozo Sluitingsritueel, als overgang om deze fase af te sluiten en zich te openen naar de buitenwereld.

Het ritueel is voor vrouwen die bevallen zijn en het jonge moederschap willen verwerken en vieren. Tijdens de bevalling opent de vrouw zich om het leven te geven. Vervolgens moet zij de rol van moeder, partner en vrouw combineren. Vaak neemt de moederrol de overhand en voelt zij zich innerlijk verdeeld. Het ritueel helpt haar om weer terug te komen bij zichzelf.

In Nederland is de vorm van het ritueel wat aangepast, maar de intentie is dezelfde:

 • Moment van zorg en aandacht voor de moeder
 • Diepe ontspanning
 • Contact met haar innerlijke vrouwelijk bron
 • Honoreren van de vrouw die moeder geworden is
 • Verwerking van de bevalling
 • Hulp om de overgang van binnen naar buiten te maken, bijv. om weer aan het werk te gaan

Dit 3 uur durende ritueel voor de moeder bestaat uit verschillende fasen:

 • Kennismaking en delen van het bevallingsverhaal
 • Massage van het hele lichaam door twee personen
 • Heet kruidenbad
 • Opwarmen onder dekens
 • Inwikkeling van de moeder in zeven etappes

Tijdens het ritueel wordt een verwarmende, zuiverende kruidenthee gedronken.

Wij bieden het rebozo-ritueel in principe aan vanaf 8 weken na de bevalling, maar het kan ook op elk ander moment daarnà plaatsvinden.
Het rebozo-ritueel leent zich ook bij uitstek voor de verwerking van het verlies van een baby tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte.

In deze film geeft Naoli Vinaver een uitgebreide uitleg over het gebruik van de Rebozo.
Een prachtig eerbetoon aan alle Mexicaanse vroedvrouwen en andere geboortewerkers die hun tradities trouw bleven en blijven, vaak tegen de politieke en medische stroom in.
https://www.youtube.com/watch?v=SSi_IWcfL1Y

 

 

Over Christine Derksen:

Doula en bestuurslid van De Geboortenis.

“Zelf leerde ik het Rebozo Sluitingsritueel kennen tijdens mijn opleiding tot doula in Frankrijk.

Voor mij voelde dat als thuis komen. Thuis in mijn eigen verbinding met Moeder Aarde, vrouw-zijn, onze natuur en her-innering aan een diep weten dat er altijd was en is.

Vanuit deze bedding heb ik samen met anderen voor menig jonge moeder het ritueel mogen verzorgen en begeleid ik af en toe een rebozo retraite.

In alle respect en verbinding met haar oorsprong.

Daarbij maak ik een diepe buiging voor Naoli Vinaver en Angelina Martinez Miranda, die hun kennis en wijsheid zo genereus delen met de wereld; via hen is de Rebozo op mijn pad gekomen.

Dankbaar dat we zo een warm welkom weven aan nieuw leven………
Graag wil ik mijn ervaring met dit prachtige ritueel, dat mij telkens weer diep raakt en inspireert, doorgeven aan andere “birth-keepers”.”

<Lees meer>

PROGRAMMA

Vrijdag
Vanaf 9.30
Aankomst
10.30  Welkom en kennismaken
11.30 
Uitleg van het ritueel, achtergronden en de kruiden voor thee en bad
13.00  Lunch
14.00  Vervolg uitleg
15.00  Eerste ronde Sluitingsritueel (in groepjes van 3)
18.00  Avondmaaltijd
20.00  Vrouwencirkel (evt rond het vuur), Moederbeeldje kleien, dansen, stil zijn.
We kijken waar iedereen behoefte aan heeft, wat er gebeuren wil.
                    

Zaterdag
8.30
  Ontbijt
9.30  Deelcirkel (hoe heb je het ritueel ervaren, wat heb jij nodig)
10.30  Tweede ronde Sluitingsritueel
13.30  Lunch
15.00  Deelcirkel en evt. aanvullende uitleg, ontspannen, wandelen
18.00  Avondmaaltijd
20.00  Yinyoga olv Rianne Toenhake

Zondag
8.30  Ontbijt
9.30  Deelcirkel
10.00  Derde ronde Sluitingsritueel
13.00  Lunch
14.00  Deelcirkel, afronden en samen opruimen
16.30  Einde

Praktisch

Locatie: Hof van Moeder Aarde, Neede

Kosten: 448 € (incl. 2 overnachtingen, op basis van 2- en 3-persoons kamers, 7 maaltijden, koffie en thee)

Om een intieme sfeer te waarborgen is er een max. aantal deelnemers van 12.

Reacties van deelnemers

“Het Rebozo sluitingsritueel was voor mij meer een overgangsritueel, een kado aan mezelf om mezelf in liefde te omarmen en koesteren. Tijdens de retraite heb ik de wijsheid van Christine mogen inademen, voelde ik me gedragen door de vrouwen en heb een stukje van mijzelf gevonden. Ik realiseer me nu pas hoe waardevol het is dat wij vrouwen elkaar mogen steunen en dragen. Het ritueel verbindt! Dank voor deze liefdevolle ervaring!”

“Tijdens de retraite heb ik wederom mogen ervaren hoe krachtig en prachtig het rebozo ritueel is. Juist ook met een grote groep vrouwen samenkomen geeft het weekend nog meer verdieping en betekenis. Ik kan niet wachten dit ritueel te mogen delen met andere vrouwen.”

“Op een prachtige plek, midden in de natuur. Samen met een groep prachtige vrouwen werden we door Christine meegenomen in het Rebozo ritueel. Op een liefdevolle manier, verbonden met haar eigen- wijsheid en ervaring deelde Christine haar kennis met ons. Door haar oermoeder energie werd de veiligheid gevoed. Ik vond het bijzonder om me in de stroom van geven en ontvangen te bewegen gedurende dit weekend. Andere vrouw en hun lichamen te verwennen, liefhebben, masseren, laten ontspannen zodat ze kunnen loslaten, ontspannen en reinigen. Daarna sluiten met de kleurrijke Rebozo doeken. Dit vanuit liefde en met kracht. Het geven voelde goed, het ontvangen was magisch. Na lekkere massage en hete sauna werd ik in de regenboog doeken gesloten. Keer op keer voelde ik hoe ik gedragen word door de doeken en mijn sisters en ik kon echt loslaten, mijn lichaam laten hangen. Het voelde alsof mijn lichaam weer in zichzelf viel. Alles op de juiste plek, volledig van mij. Terug de kracht in mijn kern, mijn botten volledig te voelen, dat geeft me rust en vertrouwen. Ik ervaar ook enorm veel dankbaarheid naar mijn lichaam toe. Haar creatie kracht, haar duurzaamheid en aanwezigheid. Dat was allemaal vanzelfsprekend voor me. Nu voel ik, dat het een bijzonder cadeau is, dat ik een gezonde lichaam heb. Ik ben enorm dankbaar voor deze ervaringen en de overgedragen kennis.”

Heb je nog vragen over de Rebozo Retraite?

5 + 12 =