Over Mindful Zwanger en Bevallen

 

In deze 8-weekse cursus leren we je om meer te genieten van het nu en hoe je mindful kunt zijn tijdens je leven van alledag. Dit neem je mee in je zwangerschap en ouderschap! Daarnaast leer je om te gaan met spanning, pijn en stress en vertellen we je alles wat je weten moet over de bevalling. Je leert hoe je de kansen op een goede bevalling kunt vergroten en hoe je om kunt gaan met tegenslag, complicaties en medische ingrepen.

De oefeningen zijn op allerlei manieren toegespitst op de zwangerschap en geboorte. Er is veel tijd ingeruimd om te leren om te gaan met pijn, zodat je weet hoe je straks tijdens de weeën op je sterkst bent, ongeacht hoe de bevalling zal verlopen. Het is een praktische cursus!

   

Wat is Mindfulness

Mindfulness gaat over met aandacht aanwezig zijn bij wat er gebeurt en gaande is, zonder dat je je verliest in de emoties, gedachten en zorgen die mogelijk samenhangen met die situatie. Je kijkt als het ware van een afstand naar wat er gebeurt, maar ook naar je eigen gevoelens en gedachten. Door daarnaast je ademhaling te reguleren kom je tot rust, en kun je beter bepalen hoe je met de situatie om wilt gaan, en wat je nodig hebt.
Mindfulness is universeel, en van meerwaarde voor de zwangere én haar partner. De bevalling gaat ook een hele bijzondere en intensieve ervaring zijn voor jullie allebei. Heel graag leren we deze vaardigheden daarom aan jullie beiden. Verplicht is dit niet;  jullie mogen zelf kiezen of je partner alleen af en toe of álle lessen mee volgt. Ook kan je bijvoorbeeld een vriendin of je zus meenemen naar de les als partner. Hier hoef je niets voor bij te betalen.

Vroeg of laat moet je baby er uit. Een spannende, belangrijke gebeurtenis. Zal het allemaal wel goed gaan? Met jou en de baby? En hoe zal het voor je partner zijn? Hoe voelen de weeën? Krijg je complicaties? Wanneer begint het? En ben je wel op tijd op een veilig plekje? Is je partner daar op tijd? Zoveel vragen, en niemand die je de antwoorden geeft.

   

 

En dan wordt je ook nog verteld hoe belangrijk het is dat je ontspant. Iedereen weet dat stress niet goed is voor zwangeren. Én hoe belangrijk het is dat je tijdens de bevalling kunt ontspannen. Maar zo makkelijk is het niet.

Alsof ontspannen op commando gaat. Niet dus…  En toch is het belangrijk.
Stress en spanning bij de zwangere en haar partner bemoeilijken de zwangerschap en bevalling. En je baby merkt het ook. Daarom is het voor jullie alledrie van belang dat spanning beperkt wordt.

Maar ja, wat als er gewoon stress is? Stress door je werk, iets in je privésfeer, gezondheidsproblemen of door de aankomende bevalling.

Mindfulness biedt geen quick-fix. Mindfulness is geen uitweg.

Je weet vast wel dat het je niet helpt om je ergens eindeloos druk over te maken. Maar met dat inzicht is het niet opgelost. Lastige gedachten blijven niet gewoon weg omdat je ze niet wilt hebben. Soms IS er stress, en dat kunnen wij met de beste wil van de wereld niet voor je verhelpen. Jij zelf ook niet, anders had je dat wel gedaan. En een zwangerschap en bevalling kunnen ook echt spannend zijn. Het gaat niet altijd goed.

Mindfulness biedt je een andere weg

“Mindfulness is de zon ervaren op je huid. Zoute druppels voelen biggelen langs je wang. De irritatie voelen in je lijf. De vrolijkheid én de narigheid ervaren op het moment dat deze er zijn. Zonder er iets mee te hoeven doen, meteen te reageren of te uiten wat je er allemaal van vindt. Mindfulness is vriendelijk aanwezig zijn bij wat er nu is. Elk moment. ” (Eline Snel, Stilzitten als een kikker)

   

Terwijl je oefeningen doet die spanning en stress verminderen, geef je jezelf er allerlei kadootjes bij:

Mindfulness is niet alleen goed bij stress, maar ook heel fijn als er geen stress is!

Je geniet meer van alledaagse dingen.

Zwangerschapsklachten voelen minder vervelend.

Pijn kun je beter opvangen.

Je hoofd zit je lijf niet in de weg, wat een snelle bevalling bevordert.

Lastige dingen worden makkelijker te accepteren.|

Je hoofd wordt helderder wat het maken van lastige keuzes makkelijker maakt.

Het helpt om straks de signalen van je baby goed te verstaan.

En het helpt om je relatie in evenwicht te houden nu er een nieuw persoontje bij komt.

Je leert vaardigheden waar je een leven lang iets aan hebt, dus ook in je ouderschap.

 

Wil je weten je wat je nodig hebt?

Als er iets is wat we steeds weer zien in ons werk, is het wel dat je er niet bent door perfect te puffen. Wat je nodig hebt, is een ontspannen geest.

Mindfulness traint je geest. Om niet meegesleept te worden in spannende gedachten, in verzet tegen pijn, of zorgen over hoe lang het nog duurt.

Mindfulness helpt je te ontspannen terwijl het spannend is.

Het leert je er mee om te gaan dát je het niet onder controle hebt en dát je niet weet hoe het gaat lopen.

Want dat is een feit; niemand heeft jouw bevalling onder controle, en niemand kan je precies vertellen hoe het zal zijn.

Hoe? Dat laat zich lastig uitleggen. Mindfulness is een zachte, ontdekkende manier van met je aandacht in het nu zijn. Zoals gezegd, is het geen quick-fix. Mindfulness is een vaardigheid. Niet iets waar je over leest, maar iets wat je leert door het te doen. Net als zelf muziek maken. Mozart spelen leer je niet door er over te lezen, maar leer je door het te ervaren. Dat is precies wat we doen tijdens de cursus Mindful Zwanger en Bevallen.

Moeders én vaders geven aan dat mindfulness hen zo geholpen heeft. Met de pijn, met het ontspannen tijdens de weeën, met het zien van weeën bij hun vrouw en juist op de momenten waarop ze voelden dat ze geen controle hadden. Juist wanneer het anders liep dan gehoopt. En hoe mindfulness hen daarna, in de eerste tijd met de baby ook zo tot steun is geweest. Met gebroken nachten, een baby die zich steeds weer anders gedraagt, de hectiek van de kraamvisite, het weer aan het werk gaan en in de relatie die zo veranderde.

In de cursus krijg je fijne en praktische oefeningen aangereikt waar je thuis mee aan de slag kunt. Een optimaal effect kun je verwachten wanneer je dagelijks 30 tot 40 minuten tijd neemt om met deze oefeningen in jezelf te investeren. Heb je deze tijd niet? Alle kleine beetjes helpen. Misschien lijkt het dagelijks oefenen nu veel. Maar we beloven je dat hoe meer jij nu investeert in jouw mindfulness hoe meer voordeel jij hiervan zult ervaren. Opnieuw net als met Mozart; hoe meer je oefent, des te mooier klinkt jouw muziek. Eigenlijk vragen we je dus om te kiezen voor jouw eigen muziek. Omdat je dat verdient.

Zodat jij je fijnste, beste, krachtigste en meest ontspannen zelf kunt zijn.  Voor jou, je partner en je baby.

Op naar een ontspannen zwangerschap, bevalling en babytijd!

Kijk HIER het filmpje Mindful Bevallen Inspiratie.

Kijk voor meer informatie ook op Mindful Zwanger en Bevallen.

Ervaringen

“Onlangs heb ik Mindful parenting cursus afgerond bij Erna Poolman. Eerst twijfelde ik wel of ik hieraan wilde beginnen, want is het wel wat voor mij? Ik heb de stap toch gezet en ben daar heel blij mee. Ik ben gestart met Mindful parenting, omdat ik meer wilde genieten van mijn kinderen. Ik wilde minder snel geïrriteerd of boos worden. Maar hoe dan?

Tijdens de cursus werd ik me meer bewust van hoe ik in het hier en nu kon blijven, waardoor ik meer verbinding maakte met mijn kinderen. Mijn ervaringen zijn, dat ik mijn grens ging voelen en leerde anticiperen op dat gevoel. Erna gaf inzicht in dat dingen er ook mogen zijn, als zijn het in mijn ogen minder positieve kwaliteiten. Minder oordelen, leren accepteren en kleine stapjes vooruit zetten. Ik ben haar dankbaar hiervoor! Groetjes Iona”

“Ik heb de achtweekse training samen met mijn partner gevolgd. Samen hebben we toch wel heel wat bijgeleerd en was het heel prettig om dit met zijn tweetjes te doen. Je partner wordt zo toch wel meer bij de zwangerschap betrokken en meer voorbereid op de bevalling. De training is ook zeker een pluspunt voor je relatie met elkaar.”

“Tussen de weeën door is er inderdaad….. niks! Zo fijn om je daarop te kunnen richten. Weer alle energie verzamelen om de volgende wee te laten komen en te laten gaan. Ook mijn man wist door de houdingen die we hebben geoefend me goed te ondersteunen.”

Meld je hier direct aan