Vijand nummer één: stress

Wist je dat stress en je vruchtbaarheid met elkaar samen hangen? Nee? Je wist vast wel dat stress ongezond voor je is…toch?

Uit onderzoek blijkt dat stress een negatieve invloed heeft op ons spijsverteringssysteem en immumsysteem. Wanneer we gestressed zijn gaat ons lichaam over op het “vecht of vlucht” systeem. Dit houdt in dat o.a. extra bloed naar je armen en benen worden gepompt, wat je in staat stelt om een sprintje te kunnen trekken of flink van je af te meppen als je in gevaar bent. Geweldig toch zou je denken….. maar wat gebeurd er als de stress chronisch is? Ons lichaam ziet namelijk geen verschil in een leeuw die ons wil aanvallen en waarvoor we dienen te vluchten of die ene belangrijke deadline die we toch echt even willen halen. De hoeveelheid energie die dit vraagt gaat ten koste van het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam, de voorziening van bloed naar je interne organen en het afbreken van voedsel tot opneembare vitaminen en mineralen. Het loont dus om een manier te vinden waarop je je minder gestressed voelt.

Oefening voor stress relief

Eén oefening die je zou kunnen doen terwijl je achter de computer zit, loopt of auto rijdt is de volgende:

  1. Leeglopende ballon: haal eerst een paar keer diep adem en laat op je uitademing alle spanning in je lijf los door uit te ademen via je neus en geluid SHHHHHHI te maken tot je longen leeg zijn.
  2. Darth Vader: maak vervolgens tijdens het inademen de klank VAHHHH.
  3. Richt ten slotte je aandacht op je hart en voel hoe de adem vanuit het midden van de borst zich uitspreid naar de hart. Je hartritme wordt coherent en je hart gaat je hersenen aansturen in plaats van andersom.

Deze manier van ademhalen heet Ujjayi (Ayurveda) en heeft een direct effect op het parasympatische zenuwstelsel wat verantwoordelijk is voor o.a. het ritme van je hartslag, de ademhaling, de spijsvertering, het imuumsysteem, je vruchtbaarheid en de zwangerschap. Door deze ademhaling ga je je diafragma weer gebruiken en wordt ook het onderste deel van de longen van zuurstof voorzien. Bovendien is wordt het sympatische zenuwstels (verantwoordelijk voor je vecht-vlucht mechanisme) op non-actief gezet. Nu kan je lichaam de afvalstoffen uit je bloed verwijderen en al je organen van zuurstof voorzien. Zo worden o.a. je baarmoeder, eierstokken en zaadballen weer van zuurstofrijk bloed voorzien. Als je zwanger bent betekent dit ook dat je baby van meer zuurstof en voedingsstoffen wordt voorzien. Je baby krijgt bovendien alle streshormonen mee. Het werkt dus dubbel op om tijdens de zwangerschap ontspannen te blijven.

Deze manier van ademhalen wordt ook door veel vrouwen gebruikt tijdens de bevalling. Het kalmeert, helpt de baby in te dalen en houdt de spieren krachtig en soepel. Bovendien wordt in deze staat de endorphinen (een pijnstiller die 200 x sterker is dan morfine) en oxytocinen (weeënopwekker) geproduceerd die helpen de bevalling soepel en vlot te laten verlopen.

Het effect wordt versterkt door deze ademhaling te combineren met het vestigen van je aandacht op je hart. Meer achtergrond informatie over het effect van Heartfulness kun je lezen op de site van Heartmath.

Let op: deze manier van ademhalen geeft je een metale kick doordat je lichaam zich ontdoet van afvalstoffen en het hogere zuurstofgehalte in je bloed.

Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.

Newsletter Form (#1)