Nienke Stoop is arts en acupuncturist, maar heeft ook haar eigen bedrijf de Lotus Coach. Ze is getrouwd en heeft drie zoons. De geboorte van haar jongste leidde er uiteindelijk toe dat ze zich is gaan richten op stellen met een kinderwens, zwangeren en jonge ouders.

“Ik heb geneeskunde gestudeerd en gewerkt op de EHBO. Toen ik zelf moeder werd, begon ik me te realiseren hoe belangrijk mijn gezondheid was voor de gezondheid van mijn kindje. Door mijn werk in het ziekenhuis werd ik steeds geconfronteerd met ziekte en met ziekte denken. In mijn jeugd heb ik aan topsport gedaan en dat zorgde bij mij voor een totaal ander perspectief: ik was meer gefocust op hoe je het beste kunt presteren, hoe je je lichaam zo gezond mogelijk kunt houden. Mijn mindset was zó anders, dat dat begon te wringen.

Daarnaast had ik, voor ik werd toegelaten tot mijn studie geneeskunde, mijn propedeuse psychologie gehaald en ook dat interesseerde me heel erg. Met name die samenhang tussen lichaam en geest, ‘body & mind medicine’. Tijdens mijn werk in het ziekenhuis zag ik veel mogelijkheden die in de reguliere zorg niet benut worden, zeker niet ten tijde van mijn afstuderen. Vooral het aspect stress, en de effect van stressreductie op gezondheid, maakte dat ik besloot me verder te specialiseren op het gebied van optimale gezondheid.’

Toen ik moeder werd, ben ik uiteindelijk gestopt met werken op de EHBO. Ik ben me gaan bijscholen in de Chinese Geneeskunde en Hartcoherentie coaching, die te maken hebben met een gezonde levensstijl, mentaal en emotioneel welzijn en vitaliteit.
Bijvoorbeeld: hoe leer je mensen pijn en stress los te laten en hun prestaties te verbeteren?”

Wat doe je en voor wie?

“Een belangrijk deel van mijn werk is de begeleiding van stellen met een onvervulde kinderwens. Stellen voor wie er geen medisch antwoord is op hun vraag ‘Waarom worden wij niet zwanger?’ Sommige stellen hebben het twee jaar geprobeerd, en gaan naar de specialist om testen te laten uitvoeren waar vervolgens geen duidelijk medisch antwoord uit voortvloeit. Andere stellen proberen het een half jaar of een jaar, maar maken zich zorgen of het wel gaat lukken. Ik help ze als ze deze onzekerheid ervaren, door te zoeken naar de oorzaak. Wat heb je nodig om wél zwanger te kunnen worden? Dit kan op fysiek niveau zijn, als iemand bijvoorbeeld een tekort aan bouwstoffen heeft of te maken heeft met over- of ondergewicht, maar het kan ook zijn dat er sprake is van mentale of emotionele stress. Vanuit mijn expertise en het diagnostische systeem waarmee ik werk, heb ik meer inzicht in sommige oorzaken en kan ik de factoren die van invloed zijn op de vruchtbaarheid van een stel uitvoerig beoordelen.

Bij zwangeren en kraamvrouwen help ik door fysieke en mentale ondersteuning te bieden, maar ook door ze te helpen zelfvertrouwen te ontwikkelen. Zodat ze beter begrijpen wat hun lichaam aangeeft, beter herkennen wanneer iets gevolg is van ‘de hormonen’ en wanneer een reactie meer uit henzelf komt. Waar heb je wel invloed op en wat niet? Wat is angst en stress, en wat is intuïtie?”

Hoe help jij je klanten, wat bereiken ze door met jou in zee te gaan?

“Ik help de stellen en [aanstaande of wens-] ouders waarmee ik werk zwanger te worden en gezond zwanger te blijven. En om een groter gevoel van controle en minder onzekerheid en pijn te ervaren tijdens de bevalling. Mijn cliënten ervaren minder stress en ontwikkelen meer zelfvertrouwen. Ze voelen zich zekerder als moeder [ouder], en leren beter relativeren. Doordat zij stress, vermoeidheid en emoties leren herkennen, weten ze waar ze echt aandacht aan moeten besteden en wat hun intuïtie ze vertelt. Ze durven hun eigen instinct te vertrouwen, zodat ze zich veilig voelen van binnenuit.

Het is heel belangrijk dat je dat veilige gevoel juist van binnenuit ervaart, en daarvoor niet afhankelijk bent van bijvoorbeeld een monitor naast je bed. Als je contact kunt maken met je eigen lijf en intuïtie, en durft te luisteren naar je gevoel als dat zegt dat er iets niet klopt, laat je je niet langer gek maken door alles wat er op je af komt. Dit is soms heel moeilijk, maar de moeite waard om te leren, je hebt er een leven lang lol van!

Hou jezelf maar eens staande met al die meningen om je heen. Schoonmoeder zegt A, moeder zegt B, de buurvrouw heeft er ook nog een mening over… Ik zeg dan ‘parkeer al die meningen en ga bij jezelf voelen en naar je kindje kijken, en dan zelf bedenken wat je moet doen.’ Daar heeft een kindje echt het meeste aan. Het werkt namelijk door in de relatie met het kindje, en het gevoel van veiligheid dat het kindje heeft. Zelfs nog voordat je kindje geboren is! Die veiligheid is erg belangrijk voor de rest van zijn/haar leven.

Ik werk graag met stellen en zwangeren omdat de gezondheid waar vanuit een mensenleven begint van grote invloed is op de rest van dat leven. De eerste 1000 dagen van het leven van je kind zijn cruciaal als het gaat om zijn/haar fysieke en geestelijke gezondheid, het vermogen om lief te kunnen hebben en gelukkig te worden in het leven. En dat begint dus al vóór en in de zwangerschap. De kwaliteit van de intimiteit en de relatie van de ouders, het aanwezige vertrouwen, hoe er met elkaar wordt gecommuniceerd, hoe verbonden ze met elkaar zijn: dit zijn allemaal belangrijke factoren die de start van het leven van je kindje beïnvloeden. Veel relaties gaan na de geboorte van een kindje een soort crisis in, waarbij veel vreugde en de mogelijkheid tot genieten verloren gaat. Als je, ook van tevoren, geïnvesteerd hebt in je je fysieke conditie, communicatie en verbinding maken, in het uitdrukken van behoeften en gevoelens, zul je in zwaardere perioden veerkrachtiger zijn. Je kunt conflicten dan sneller oplossen en zelfs voorkomen dat je überhaupt in een crisis terechtkomt.”

Waarom voel jij je aangetrokken tot De Geboortenis?

“Het heeft echt met mijn eigen moederschap te maken. Na mijn derde kind had ik een moment van besef: er zijn zóveel moeders en jonge ouders aan het ploeteren! Ze voelen zich eenzaam, onzeker, angstig en onveilig. Er is veel meer mogelijk dan we weten: hoe tof zou het zijn als dat voor veel meer zwangeren toegankelijk is? Dit geldt net zo goed voor de professionals trouwens, die zich graag willen verdiepen in stress, trauma en het effect hiervan. Wat zou het gaaf zijn als er een plek zou komen waar ze daar informatie over kunnen vinden, of een training kunnen volgen, en waar [aanstaande of wens-]moeders coaching kunnen krijgen. Alleen of samen met hun partners, die ook een belangrijke rol spelen.

Ik had het eerder al even over dat gevoel van veiligheid. We zoeken de veiligheid buiten onszelf, maar dat kan nooit de rust en veiligheid bieden die wij juist in onszelf kunnen vinden. Ik heb de veiligheid ook in mezelf gevonden en dat is één van de redenen waarom ik dit wilde doen. Dit voelde ik 10 jaar geleden en kort daarop kwam het moment waarop ik betrokken raakte bij de oprichting van De Geboortenis.”

 

 We zoeken de veiligheid buiten onszelf, maar dat kan nooit de rust en veiligheid bieden die wij juist in onszelf kunnen vinden.

 

Wat heeft het jou tot nu toe gebracht?

“Ongelooflijk veel. Een heel warm contact met een hele bijzondere groep mensen, en een  verdere verdieping van dat gevoel van veiligheid. Omdat het in deze groep erg geleefd en gedragen wordt, en ik daarin bevestiging en bekrachtiging ervaar. Het bracht me daarnaast veel mogelijkheden tot ontwikkeling, zowel professioneel als persoonlijk. Hoe je een bedrijf runt bijvoorbeeld, en hoe je iets ontwikkelt dat van binnenuit groeit. Creëren vanuit purpose. En erop durven vertrouwen dat als je op deze manier creëert, ook alles op het juiste moment komt. Dit is in wezen ook wat ik leerde tijdens mijn bevalling: loslaten om te kunnen ontvangen, en het overlaten aan de natuur. Ik zie dat ook in de manier waarop dit project is ontstaan en ge(co)creëerd wordt: eerst bekrachtiging in vertrouwen, en vervolgens ga je kijken ‘voel ik genoeg veiligheid om de volgende stap te zetten?’. Om vervolgens pas naar buiten te treden. Dit project had bijvoorbeeld niet dezelfde gedragenheid gehad als het ergens direct was gestart met een grote zak geld.”

Welke toekomstdromen heb jij voor je praktijk?

“Mijn persoonlijke wens voor mijn praktijk is dat ik meer stellen mag gaan helpen om op een gezonde, vitale manier vanuit verbondenheid zwanger te worden en gezond zwanger te blijven. Verbondenheid vanuit liefde voor elkaar én het toekomstige kindje.
Steeds meer stellen voelen zich geïnspireerd om daar naartoe te leven, nog voordat ze zwanger zijn. Zeker weten dat je er klaar voor bent, en weten wat je zelf kunt doen in dat proces. Daar wil ik graag bij helpen.

Men is vaak gefocust op de zwangerschap en de bevalling, maar dat stuk voor de zwangerschap en na de bevalling, dat zijn vaak ‘gaten’. Terwijl die voorbereiding zo waardevol is: als je voor je zwangerschap al gewerkt hebt aan je conditie en fitheid, zul je over het algemeen ook minder klachten ervaren tijdens je zwangerschap en krachtiger starten aan de bevalling. Het moederschap gaat je vervolgens ook makkelijker af.

De investering die je doet vóórdat je kindje er is, heeft grotere impact dan de meeste  mensen zich realiseren. Ik benader dit altijd vanuit positiviteit: als alles mogelijk was, wat zou je dan wensen voor jezelf en je kindje? Je kunt hier zelf echt iets in betekenen!
De eerste 3 maanden van de zwangerschap zijn cruciaal voor de start van je kindje. Er is vaak onvoldoende besef over hoe groot de impact kan zijn van keuzes in die fase, ook in positieve zin! Als mensen zich dat zouden realiseren, zouden ze heel anders kijken naar het proces van zwanger worden, hierin minder stress ervaren en beter voor zichzelf zorgen.

De periode voor, tijdens en na de zwangerschap zie ik als een magische tijd in je leven. Dat maak je ook vaak maar enkele keren mee. Hoe meer je van die magie meekrijgt, hoe meer het je oplevert. Zowel in je rol als moeder/vader, als in je persoonlijke ontwikkeling.
En dat gun ik iedereen.”

Website: https://lotuscoach.nl/

Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.

Newsletter Form (#1)