Minna Sangi is Kinderwenscounselor en  Zwangerschapsyoga Docent.
Daarnaast is ze voorzitter van Stichting de Geboortenis.

Wat doe je, en voor wie doe je dat?

Ik werk als energetische counselor (dat is psychosociale, psychomotorische en intuïtieve​ ​ondersteuning bij allerlei vastgelopen situaties en diverse levensvragen) en daarbij ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van stellen met een (onvervulde) kinderwens bij en jonge gezinnen.​ ​Ik help regelmatig jonge ouders om hun kindjes te leren ‘lezen’ en begrijpen op gedrags- en gevoelsniveau. Zowel verbale als non- verbale informatie. Daarbij help ik ze observeren en omgaan met bv. niet gevoed willen worden, bij niet slapen, veel huilen etc. Vanuit mijn achtergrond als Trauma Sensitive Yoga docent help ik ook bij het verwerken van (traumatische) bevallingservaringen. Zowel bij de ouders als bij de baby’s.

Naast mijn werk als counselor geef ik ook (zwangerschaps)massage’s​ ​en verzorg ik af en toe Rebozo Sluitingsrituelen als postpartum zorg samen met mijn collega Christine Derksen.

[bctt tweet=”“Overdragen en samenwerken met anderen is belangrijk. Alleen dan bereiken we ook veranderingen op grotere schaal die hopelijk nog lang en diep doorwerken.”” username=”geboortenis”]

Ook geef ik een aantal groepen zwangerschapsyoga en Hatha Yoga lessen in Zutphen.

Periodiek geef ik bedrijfscounseling (team/intervisie dagen/sessies), supervisie counseling aan (startende) bedrijven, opleiding-, verdiepings-​ ​en inspiratie-cursussen aan Yoga docenten zowel in Nederland als in mijn geboorteland Finland.

Welk doel bereiken je klanten doordat ze met jou in zee gaan?

Klanten geven vaak achteraf aan dat ze zich gezien en gehoord voelen. Ze voelen zich ontspannen en veilig om ook lastige dingen te voelen en te bespreken. Ze zitten na de sessies beter in hun vel​, ​en ervaren vaak meer rust en helderheid in het hoofd. Soms vinden ze het ook confronterend om zich te realiseren hoeveel ze toch bv. (eenzijdige) patronen overgenomen hebben van hun opvoeders en omgeving​ ​en vaak daardoor in een soort overlevingspatroon terecht zijn gekomen,​ ​op een automatisch piloot zijn gaan leven ‘omdat het zo hoort’ of ‘zeker weten niet anders kan’. Toch willen ze dit gedrag niet weer op hun beurt doorgeven aan hun kinderen en willen ze er iets aan doen.

Dit proces noem ik ‘wakker worden’​ ​en dat is vaak in eerste instantie echt niet leuk. Als je het wel rustig aan gaat komen er vaak inzichten en oplossingen omhoog die je helpen om oa. knopen door te hakken, beslissingen te nemen en oude patronen los te laten. Als de​ ​situatie niet direct te veranderen is​ ​wordt er​ ​vaak meer acceptatie en (zelf)compassie ervaren. Op deze manier liefdevol ‘hertrainen’ van je (creatieve, visionaire) brein is heel krachtig​ ​en zo voelen de mensen zich ook op langere termijn. Ze krijgen meer grip op hun leven.

Mijn kinderwens-cliënten​ ​willen natuurlijk zo snel mogelijk zwanger worden als ze met mij in​ ​zee​ ​gaan.​ ​Vaak is het uitblijven van zwangerschap niet fysiek en​ ​gaan we zoeken naar mindset (van controle naar ontspanning), lifestyle, relationele en hormonale thema’s. Vooral onbewuste (familie) thema’s kunnen zorgen voor (tijdelijke) onvruchtbaarheid. Tijdens de sessies probeer ik dan zo weinig mogelijk te praten​ ​maar meer​ ​laten voelen, bewegen, ademen, ontspannen, openen, contact voelen en ontvangen. In ieder geval uit de sfeer stappen van ‘er obsessief mee bezig zijn’, overmatig volgen van allerlei ovulatie appjes en vrijen op commando.

Ik geloof echt (en is ook al wetenschappelijk aangetoond en​ ​krijg ik ook vaak terug van mensen) dat de kans groter wordt om zwanger te worden als stellen weer gewoon met elkaar gaan vrijen uit wederzijdse liefde en aantrekkingskracht wanneer ze daar zin in hebben. De kinderwens mag er zeker zijn,​ ​maar meer in het hart en lijf, in het moment en​ ​minder in het hoofd. Ik stel me zo​ ​voor dat de ongeboren zielen dat heel fijn en aantrekkelijk vinden. Er wordt ruimte gemaakt voor ‘een goddelijke timing’. Ik zie dat als een soort wederzijdse voor-conceptuele​ ​relatie die je aangaat met je wens-kindje. Zo ben je iig wat relaxter en luchtiger ermee bezig, vind je ook nog vervulling in andere gebieden in je leven en hou je de liefde levend in je relatie!

Vrouwen voelen zich vaak opgelucht na deze sessies en​ ​mannen bellen/emailen me vaak later om te vertellen dat ze dankbaar zijn om niet meer zo te hoeven presteren. Overigens begeleid ik ook stellen naast hormoon/IVF behandelingen​ ​en heb ik altijd respect voor hun eigen bewust gemaakte keuzes. Tijdens deze​ ​behandelingen worden de grenzen vaak wel vervaagd, heb ik gemerkt, en het contact met en vertrouwen in eigen lichaam minder. Door het toedienen van hormonen kunnen vrouwen (en hun partners!) in een emotionele achtbaan terecht komen. Dan is het heel fijn en regulerend om bv. rustige yoga en mindfulness oefeningen te doen of​ ​een extra massage te ontvangen. Maar als het eenmaal gelukt is​ ​hebben ze er natuurlijk ook geen spijt van.

Hoewel de wens om een gezin te stichten, ouder te zijn​ ​heel sterk is, zijn wij nog zoveel meer dan dat. Een relatie/partnerschap is immers veel meer dan samen kinderen krijgen en opvoeden.

Waarom voel jij je aangetrokken tot De Geboortenis, hoe past jouw persoonlijke purpose/visie bij die van de stichting?

Ik werd door de toenmalige voorzitter/oprichter Hester Appelman benaderd omdat ze hoorde van mijn werk als kinderwens counselor. Vooral toen (in 2010) was het nogal een taboe (en nog steeds!) en was er eigenlijk verder geen ondersteuning bij het emotionele (schaduw)proces van geen kindje kunnen krijgen.

Ik was zelf moeder van twee jonge kindjes​ ​en was tijdens mijn zwangerschappen onder de indruk over het vertrouwen dat ik kreeg van het verloskundige centrum hier in Zutphen. Omdat er geen medische reden voor was om in het ziekenhuis te bevallen​ ​mocht ik mijn kindjes thuis baren. Dat gevoel van regie, rust en eigen kracht heeft mijn leven absoluut positief beïnvloed en waarschijnlijk zelfs aspecten vanuit mijn eigen (traumatische) geboorte geheeld. “Als ik dit kan, kan ik hierna alles​ ​aan. En als ik dit kan, dan zijn er nog vast heel veel die het ook kunnen.” Vooral het volgen van zwangerschapsyoga maakte me veerkrachtig​ ​en het voelde voor mij heel logisch om de opleiding te volgen toen mijn kinderen nog klein waren. Dat paste ook heel goed bij De Geboortenis.

Het idee van integrale zorg (combinatie van zowel reguliere als aanvullende zorg) sprak me aan. Dat er een brug kon zijn​ ​en dat mensen serieus genomen zouden worden. Dat zij volledig geïnformeerd zouden worden, kritisch zouden gaan nadenken en hun eigen keuzes konden maken die bij hun situatie passen.

Soms zijn ingrepen​ ​en interventies ook echt nodig​ ​maar sommigen kunnen weggelaten​ ​worden als er verder geen aanleiding of complicaties zijn. Zwangeren weten dat vaak niet​ ​en ook niet welke effecten ze op lange termijn kunnen verwachten bij het verstoren van natuurlijke verloop van herstel, groei en ontwikkeling.

Wat heeft jouw betrokkenheid bij De Geboortenis jou tot nu toe gebracht?

In de eerste plaats heeft het me een heel avontuurlijke, leerzame en interessante samenwerking gebracht met mijn mede bestuursleden. Het meeste heb ik, geloof ik, over mezelf geleerd. Waar mijn echte competenties

liggen, het kunnen en niet kunnen op bestuursniveau, mijn eigen grenzen. Het is ook een leerzaam proces om je idealen echt concreet handen en voeten te geven zonder dat het ten koste gaat bv. van je gezinsleven. Als voorzitter waak ik over de visie​ ​en we geven in het begin van onze meetings vaak aandacht aan onze persoonlijke situatie, dat wat goed gaat, maar ook dat wat een uitdaging is. We stemmen dan in stilte af, en steunen elkaar echt als​ ​collega’s en als mens. Deze vorm van onderlinge intervisie en feedback is echt goud.

Het heeft me ook ontzettend veel inspiratie, plezier, kennis en een gevoel van verbondenheid gebracht, mede door onze samenwerking met andere geboortezorg professionals van over de hele wereld. We faciliteren geregeld leerzame bijscholingen en conferenties​, ​en houden onze kennis en kunde bij. We zijn ons eigen platform geworden en het spreidt zich als een olievlek verder. Ik volg het actuele geboortezorg nieuws op de voet​ ​en regel dat het oa. via social media verder verspreid wordt. Als ik zie hoe veel respons we krijgen​ ​bv. via Facebook, geeft het me een bevestiging dat ons werk nodig is en dat er behoefte is aan informatie die niet standaard verstrekt wordt. Het inspireert mij en geeft ook hoop voor een zachtere, duurzamere en vredigere (geboorte) wereld.

Welke toekomstdroom heb jij voor je eigen praktijk, en hoe zie jij in de toekomst jouw verbinding met De Geboortenis voor je?

[bctt tweet=”Soms denk ik te klein over het werk wat ik doe en wat het voor mensen betekent. Geboortenis houdt me wakker, en bewust ervan wat er op grote schaal gebeurt in de geboortezorg.” username=”geboortenis”]

Mijn droom is om mensen te blijven helpen leven en werken terwijl ze zich verbinden met hun creatieve, authentieke kwaliteiten en eigenschappen. Iets doen waar het lijf ook blij van wordt ipv. onnodig gestressed. Waar het hart van gaat zingen en je​ ​verbonden voelen​ ​met iets groters dan je klein ikje,​ ​waar iedereen​ ​en zelfs de hele wereld en de planeet wat aan heeft.

Soms denk ik te klein over het werk wat ik doe en wat het voor mensen betekent. Geboortenis houdt me wakker​ ​en bewust ervan wat er op grote schaal gebeurt in de geboortezorg en dat ik er een taak en een missie in heb om ook verder te werken dan alleen vanuit mijn eigen praktijk.

Overdragen en samenwerken met anderen is belangrijk. Alleen dan bereiken we ook veranderingen op grotere schaal die hopelijk nog lang en diep doorwerken.

Website: www.linnaea.net

Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.

Newsletter Form (#1)