Meest voorkomende reden voor doorverwijzing naar ziekenhuis

Meest voorkomende reden voor doorverwijzing naar ziekenhuis

Van de vrouwen die voor het eerst thuis bevallen is één van de meest voorkomende redenen een 'niet vorderende ontsluiting'. Dat wil zeggen een ontsluiting die langer duurt of minder progressie maakt dan je gemiddeld zou mogen verwachten (bron). Ook vrouwen die bevallen in de polikliniek krijgen vaak te maken met deze complicatie.

image-2016-01-30Een belangrijke oorzaak die bijdraagt aan een niet vorderende ontsluiting is dat er minder oxytocine aangemaakt wordt door het lichaam dan wenselijk is.

Oxytocine is het hormoon dat ervoor zorgt dat we krachtige weeën hebben en dat we na de bevalling verliefd worden op onze baby. Het wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd.

Van oxytocine is het ook bekend dat het alléén vrij komt in het lichaam als we ons ontspannen voelen en géén stress ervaren. Je kan je dus wel voorstellen wat er gebeurt als er bijvoorbeeld veel verschillende mensen zijn, mensen onderling en/of met jou niet prettig communiceren en wat er gebeurt als je niet betrokken wordt bij een beslissing....

Juist ja, stress en dus meer adrenaline in plaats van oxytocine.

Een filmpje dat dit prachtig illustreert is deze:

Meer over oxytocine en meer over niet vorderende ontsluiting.

3 Responses

 1. Een centimeter per minuut is echt een record ;).
  Verder denk ik dat het verwijderen van alles waarop je de tijd in de gaten kunt houden (horloges, wekkers, klokken, telefoons, etc.) bijdraagt aan het vorderen van de ontsluiting. Voor veel vrouwen zorgt die klok voor prestatiedruk en dus meer adrenaline en een afname van oxytocine. Ik zou willen pleiten voor het loslaten van de tijd als ‘maat’. Laat de conditie van moeder en kind leidend zijn. Daarnaast lijkt me in veel gevallen een secundaire weeenzwakte een wijze interventie van de natuur, om moeder en kind de kans te geven om bij te tanken, voor de laatste fase van de baring.

 2. Laura Havenaar

  Bedankt voor het mooie filmpje. Helemaal mee eens. Er wordt veel te veel volgens protocol gewerkt in Nederland vindt ik

  Date: Sat, 30 Jan 2016 15:05:51 +0000 To: laurahavenaar90@hotmail.com

  • Graag gedaan Laura en sorry voor late reactie. Blijkbaar is er iets mis met de meldingen.
   Fijne dag!
   Hester

Leave a comment

error: Content is protected !!