Van de vrouwen die voor het eerst thuis bevallen is één van de meest voorkomende redenen een ‘niet vorderende ontsluiting’. Dat wil zeggen een ontsluiting die langer duurt of minder progressie maakt dan je gemiddeld zou mogen verwachten (bron). Ook vrouwen die bevallen in de polikliniek krijgen vaak te maken met deze complicatie.

image-2016-01-30
Shares
Een belangrijke oorzaak die bijdraagt aan een niet vorderende ontsluiting is dat er minder oxytocine aangemaakt wordt door het lichaam dan wenselijk is.

Oxytocine is het hormoon dat ervoor zorgt dat we krachtige weeën hebben en dat we na de bevalling verliefd worden op onze baby. Het wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd.

Van oxytocine is het ook bekend dat het alléén vrij komt in het lichaam als we ons ontspannen voelen en géén stress ervaren. Je kan je dus wel voorstellen wat er gebeurt als er bijvoorbeeld veel verschillende mensen zijn, mensen onderling en/of met jou niet prettig communiceren en wat er gebeurt als je niet betrokken wordt bij een beslissing….

Juist ja, stress en dus meer adrenaline in plaats van oxytocine.

Een filmpje dat dit prachtig illustreert is deze:

Meer over oxytocine en meer over niet vorderende ontsluiting.

Schrijf je in voor De Geboortenis Nieuwsbrief en 

blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Auteur: Stichting De Geboortenis Blog (Archief)
Shares

Auteur: Stichting De Geboortenis Blog (Archief)

In de periode 2009-2017 schreef Hester Appelman meer dan 70 Blogs voor de WordpressBlog de Geboortenis en later voor Stichting de Geboortenis. Overige auteurs in deze periode waren Nienke Stoop, Christine Derksen en Minna Sangi.

     

Pin It on Pinterest

Shares
Share This