Marjan de Jong is post partum doula. Zij zorgt ervoor dat kraamvrouwen de eerste 40 dagen na de bevalling lichamelijk en geestelijk gevoed worden. Aanstaande ouders helpt ze met een plan voor de kraamtijd en met zorg/ondersteuning aan huis in de eerste 6 weken na de bevalling. Graag zou ze voorlichting, workshops en cursussen willen geven aan kraamverzorgenden en professionals in de geboortezorg over het belang van de eerste 40 dagen na de bevalling voor de moeder. Marjan is moeder van 2 kinderen.

“Na mijn studie logopedie ben ik in de Verenigde Staten Ayurveda gaan studeren, een zeer oude gezondheidswetenschap. Daar kwam ik in aanraking met het ‘Mother-Baby Program’, ayurvedische zorg in de eerste 6 weken na de bevalling. Het maakte diepe indruk op mij, o.a. doordat ik zag hoe snel de nieuwe moeders herstelden. Alle vrouwen verbonden aan de universiteit kregen post partum zorg. Dit was onderdeel van de ‘benefits’. Vanuit de kliniek op de universiteit werden massages aan huis geregeld. Onderling zorgden we dat er werd gekookt, de kinderen werden opgevangen, naar school en sportclubs gebracht. De moeder kon zich helemaal richten op haar herstel en haar baby. Letterlijk werd het Afrikaanse gezegde ‘It takes a village to raise a child’ in praktijk gebracht.

Na mijn eigen bevalling heb ik zelf ervaren wat dat inhoudt en hoe goed dat niet alleen voor mij was, maar voor ons hele gezin. Terug in Nederland merkte ik na mijn tweede bevalling dat de kraamzorg vooral gericht is op de baby en niet op de moeder. Wij zijn dat vergeten als cultuur, maar hoe mooi zou het zijn als die eeuwenoude kennis ook hier kan worden geïntegreerd in de zorg voor moeder en baby?

[bctt tweet=”In mijn ogen is het beste kraamcadeau dat je een vrouw kunt geven, haar te ondersteunen en te ontzorgen.” via=”no”]

In mijn ogen is het beste kraamcadeau dat je een vrouw kunt geven, haar te ondersteunen en te ontzorgen. De kraamtijd is zo’n delicate en mooie, maar ook intense tijd. Wanneer er goed wordt gezorgd voor de moeder en zij met liefde en warmte omringd wordt, heeft het hele gezin daar baat bij. Een kraamvrouw zou eigenlijk maar twee taken moeten hebben: voor zichzelf zorgen en herstellen en de relatie met haar baby opbouwen. De gemeenschap om haar heen kan dat mogelijk maken. Moeder worden is een van de grootste transformaties in het leven van een vrouw. Een pas bevallen vrouw heeft als het ware een marathon gelopen en is totaal uit balans. Ze heeft het nodig om te rusten, op te knappen, te herstellen en zich voor te bereiden op haar nieuwe rol.

Het Indiase gezegde ‘de eerste 40 dagen tellen voor de volgende 40 jaar’ en het  Marokkaanse gezegde ‘je graf staat open’ vertellen het belang van deze periode. Deze culturen zien zorg na de bevalling niet als luxe, maar als noodzaak. Postnatale depressie komt binnen deze culturen niet voor. Wanneer hier weinig aandacht voor is, kunnen zich allerlei problemen voordoen zoals postnatale depressie. De zorg daarvoor is veel duurder dan post partum zorg, alleen daarom al is het de moeite waard. In mijn optiek is het van essentieel belang dat een vrouw optimaal kan herstellen van de bevalling. Wanneer het haar goed gaat, gaat het vaak ook goed met de baby en de familie en, als je het verder doortrekt, met de wereld want uiteindelijk zijn we allemaal bouwstenen van onze wereld.”

Hoe ziet jouw werk eruit?

“Met aanstaande ouders maak ik een plan voor de kraamtijd. Ik help ze de mensen om hen heen te informeren en instrueren, zodat ze volledig ontzorgd worden. Wie doet wat? Hond uitlaten, kinderen naar school of sportclub brengen, koken. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er voldoende eten in huis is voor na de bevalling en kraambezoek kan in plaats van op visite zijn, iets te eten meebrengen of een handje helpen. Wanneer de baby is geboren, geef ik de moeder massages en warmtebehandelingen, verwarmende theeën en kruiden voor het herstel, warme balancerende maaltijden en voedende snacks. Belly binding, hier vroeger gebruikt als sluitlaken, kan ook heel goed helpen om het lichaam sneller en op een fijne manier te helpen herstellen. Ik omring de moeder met liefde en warmte. Ook kan ik de nieuwe ouders leren hoe ze de baby kunnen masseren. De vrouwen die deze zorg krijgen zie ik thuiskomen in hun lichaam en volledig ontspannen. Na deze periode zijn ze helemaal opgeladen en klaar om hun leven weer op te pakken. Ze hebben vruchtbare grond gekregen en op vruchtbare grond gedijt alles. De vrouw zelf en haar gezin, maar ook de hele maatschappij. Wat mij betreft is dit de bakermat van de maatschappij.

Mijn werk is gebaseerd op de ayurveda, 5000 jaar oude universele kennis. Ik zie hoe goed het de vrouwen met wie ik werk, doet. Het is precies wat ze nodig hebben: verwarmende, gebalanceerde voeding en ondersteunende massage die ze weer terug in hun lijf brengt, steun uit de omgeving. Onlangs zei de echtgenoot van een vrouw die ik 25 jaar geleden hielp, tegen mij: “Ik ben nog steeds dankbaar voor wat je met mijn vrouw gedaan hebt.” Of een kraamvrouw vertelt me dat na mijn behandeling haar melk alsnog is gaan stromen terwijl dat niet vanzelf lukte. Die impact heeft het. Het mooiste resultaat van mijn werk is een relaxte, ontspannen moeder die klaar is om de wereld weer in te gaan en er te zijn voor haar gezin en baby en het dagelijks leven op te pakken. Een vrouw die zichzelf dit gunt, is na deze intensieve periode uitgerust, hersteld en in balans, fysiek en emotioneel.”

[bctt tweet=”Het mooiste resultaat van mijn werk is een relaxte, ontspannen moeder die klaar is om de wereld weer in te gaan en er te zijn voor haar gezin en baby en het dagelijks leven op te pakken.” via=”no”]

Wat is jouw droom voor je praktijk?

Met post partum zorg wordt de moeder gedragen door de gemeenschap, zodat zij weer iets kan betekenen voor de maatschappij. Het is een win-win situatie. Dit is de missende schakel in de gezondheidszorg. Mijn wens is dat we de kraamvrouw omhullen met zorg en daarmee een gezonde maatschappij met sterke gebalanceerde individuen opbouwen. Ik zou graag meer bewustwording en samenwerking zien, een schakeling in het denken creëren, met als grote doel de zorg voor de pasgeboren moeder standaard onderdeel van de gezondheidszorg maken. Wat dat betreft heb ik een grote missie. Ik hoop vrouwen te bereiken voordat ze gaan bevallen. Ze hebben vaak geen flauw benul van wat ze nodig hebben, vooral bij de eerste baby. Graag zou ik samenwerken met vroedvrouwen/kraamverzorgsters om een post partum plan te maken of avonden te verzorgen ter voorbereiding op de komst van de baby. Daarnaast zou ik willen uitzoeken welke planten in Nederland/Europa de Indiase kruiden kunnen ‘vervangen’ of hier gekweekt kunnen worden. We zijn niet voor niets hier geboren 😊

Waarom verbind jij je aan de Geboortenis?

Ik had al vaker van de Geboortenis gehoord en vond dat ze een mooie missie/visie hadden, wat mij deed denken aan het werk van mijn vriendin Robin Lim en haar Geboortekliniek in Bali. Toen ik 4 jaar geleden voor het eerst naar een platformavond ging, voelde ik mij meteen thuis en al die avond werd ik gevraagd om te spreken op een symposium. Het is fijn om met gelijkgestemden, gepassioneerde mensen te sparren en te kijken hoe we de eerste 1000 dagen optimaal kunnen omarmen. Kennis en ervaring delen, elkaar ondersteunen. Een mooie groep van wijze vrouwen.

Website: www.omarmdekraamtijd.nl

Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.