Veel vrouwen gaan als ze zwanger worden kijken welke verloskundige praktijk het dichtst bij is en melden zich daar bij aan. Toch kan het lonen om eerst stil te staan bij jouw keuze en na te denken over welke verloskundige het beste bij jullie past.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat de hoeveelheid steun, de kwaliteit van het contact met de verloskundige en de mate van inspraak, belangrijker zijn voor de tevredenheid over de bevalling dan de plek en het daadwerkelijk verloop van de bevalling (bron en bron).
Hoe jouw verloskundige haar vak uitoefent, beïnvloedt dus niet alleen het verloop van de bevalling (lees meer), maar ook je tevredenheid over het verloop van de bevalling.
Houding van je verloskundige
Om je op weg te helpen bij het zoeken naar een voor jou passende verloskundige heb ik hieronder een paar tips en vragen geformuleerd.
Willen je zeker weten wie er is bij je bevalling is, zodat jullie wensen bekend en besproken zijn en je helemaal op je gemak bent? Zo ja, dan is een zelfstandig werkende verloskundige of duopraktijk aan te raden.
- Hoeveel ervaring moet ze hebben in bijvoorbeeld het begeleiden van een bevalling in bad (bij sommige verloskundigen mag je niet persen in water, andere moedigen dat juist aan)?
Hoe maakt zij haar beslissingen in geval van complicaties? Kun je haar vertrouwen dat ze kundig is en tegelijk jullie alle ruimte en nodige informatie geeft om zelf je keuzes te maken op basis van de gegevens informatie? - Hoe gaat zij om met de voor jou geldende richtlijnen? Is zij bereid af te wijken van het protocol als dat beter is voor jullie en het geboorteproces? Met andere woorden laat ze de verantwoordelijkheid bij jou en heeft ze een adviserende rol of is zij juist meer geneigd de controle nemen en jou te vertellen wat er gedaan moet worden?
- Hoe ziet zij het geboorteproces? Is het volgens haar een natuurlijk proces die zijn uitdagingen heeft of is het bijvoorbeeld een lijdensweg waar je zo snel mogelijk door heen moet gaan (heel zwart/wit)?
- Hoe staat ze tegenover het gebruik van pijnstilling tijdens de bevalling en welke alternatieven biedt zij eventueel aan? Bijvoorbeeld homeopathie, massage of acupunctuur.
- Heeft zij zelf kinderen? Zo niet, vind je het belangrijk dat ze ook ervaringsdeskundige is en zich dus beter kan inleven in jouw situatie? Of zo ja, hoe is haar eigen bevalling geweest? In het geval er tijdens haar eigen bevalling complicaties zijn geweest heeft ze die een plek gegeven zodat deze haar besluitvorming niet meer kunnen beïnvloeden?
- Hoe spreekt ze jou en je partner aan? Is ze warm, open, op gelijke voet of juist zakelijk en afstandelijk en waar voelen jullie je prettig bij?
- In welke rol plaatst zij jouw partner, hoeveel vrijheid heeft hij of zij om bijvoorbeeld zelf de baby aan te pakken na de geboorte? En betrekt zij hem/haar in het gesprek of is ze alleen gericht op jou?
- In het geval jullie een doula overwegen, hoe staat ze daar tegenover?
Praktische vragen
Verder zijn er ook nog een aantal praktische vragen, die jullie kunnen helpen bij het kiezen van de juiste verloskundige:
- Wat wordt er gedaan tijdens een consult, hoe lang duurt het consult, wat zijn de kosten en wat wordt er vergoed?
- Wanneer komt ze tijdens de bevalling en tot wanneer blijft ze? Draagt ze haar dienst over of blijft ze bij haar cliënten? Wat gebeurd er als ze gebeld wordt voor een 2de bevalling?
- Mogen jullie langs komen voor een oriënterend gesprek?
- Wanneer wordt er een echo gedaan en door wie?
- Hoeveel cliënten heeft ze per maand? Bij veel cliënten is de kans kleiner dat ze de gehele bevalling, indien wenselijk, aanwezig kan zijn.
- Stel dat jullie naar het ziekenhuis zou moeten tijdens de bevalling, zou ze met jullie meegaan?
- Heeft ze een achterwacht geregeld?
- Hoever zit ze bij jullie vandaan en waar voelen jullie je goed bij?
Samengevat
Eigenlijk komt het erop neer dat jullie eerst zelf goed moet weten en voelen wat jullie beide nodig hebben om optimaal te kunnen ontspannen tijdens de bevalling. Elke vorm van stress verstoord het geboorteproces en kan de veiligheid van de jou en jullie baby in gevaar brengen (lees meer). Bovendien is het van belang helder te hebben wat je van haar verwacht, vb coach, adviseur of medisch deskundige? En ook wat je bereid bent te investeren in de voor jou en je baby beste zorg. Wil je dat zij alleen aanwezig is voor de medische aspecten, omdat jullie een doula hebben bijvoorbeeld? Een heleboel vragen en sommige misschien een beetje spannend om te stellen. Het belangrijkste is dat jullie bewust worden dat je een keuze hebt en dat de keuze die jullie maken van invloed kan zijn op het verloop van de bevalling.

Auteur: Stichting De Geboortenis
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.