Initiatiefgroep

Over het ontstaan van de Geboortenis en haar activiteiten sinds 2010

Stichting de Geboortenis
van 2010 tot Nu

 In 2010 neemt Hester Appelman het initiatief om contact te leggen met Nienke Stoop, voor een ontmoeting over haar droom: een integraal centrum voor geboorte en geboortezorg in Zutphen. Binnen enkele weken melden zich verschillende professionals om hierover verder mee te praten in een grotere kring.

In de periode 2010-2012 wordt er in verschillende samenstellingen gewerkt aan een visie en missie voor dit Geboortethuis.

Samen met Christine Derksen en Minna Sangi vormen Hester en Nienke het eerste bestuur van de Stichting die op 27 juni 2012 wordt opgericht.

In 2015 organiseert de Geboortenis de zes weken durende tentoonstelling BirthDay met werken van Lieve Blancquaert in Zutphen. Naast de tentoonstelling vindt het festival “Zutphen Bevalt” plaats. Met een verzameling lezingen, workshops, een symposium en benefiet lezing door Jimmy Nelson wordt aandacht gevraagd voor het belang van een kansrijke start en integrale geboortezorg voor elke baby. De Geboortenis presenteert aan een breed publiek haar plannen voor de realisatie van een integraal geboortenisthuis in Zutphen.

In 2017 gaat het voorzitterschap van de Geboortenis over van Hester Appelman naar Minna Sangi. Tijdens het internationale symposium met gastsprekers uit Amerika en Engeland zijn ook Nederlandse onderzoekers en lokale geboortezorg professionals te gast. Een Projectgroep start met het uitwerken van een concreet ontwerp, studenten doen een lokatiestudie en bij de gemeente wordt onze belangstelling voor het Vitens terrein getoont.

Deelname aan het Cleantech Start-up  Programma in 2018/2019 resulteert in een presentatie voor wethouders, geinteresseerden en potentiële investeerders. De Geboortenis krijgt een ANBI status en begint fondsen te werven voor de realisatie van een startkapitaal en uitwerking van verdere plannen.

Begin 2020 vindt een nieuwe bestuurswisseling plaats met de komst van een nieuwe voorzitter: Rob Mutsaers en Penningmeester: Kathy Herschderfer.

Gedurende de Corona crisis wordt er in samenwerking met platformleden hard gewerkt aan de creatie van een online aanbod voor wensouders en zwangeren.

Met de komst van een nieuwe website is er de mogelijkheid om dit aanbod in 2021 verder uit te breiden met online trainingen voor zorgprofessionals. Met hulp van sympathisanten wordt gewerkt aan een duurzame bussinescase.

De Geboortenis neemt deel aan de werkgroep ‘Een kansrijke start in de eerste 1000 dagen’ een initiatief van de Gemeente Zutphen. In gesprekken met het Gelre Ziekenhuis, reguliere zorgprofessionals, platformleden, (as) ouders, kraamzorgorganisaties en de gemeente  onderzoeken we mogelijkheden tot samenwerking in een brede coalitie.

Wil jij een bijdrage leveren aan het voortbestaan van Stichting de Geboortenis en met jouw bestuurlijke ervaring in een toekomstig bestuur van toegevoegde waarde zijn?

In de zomer van 2021 vindt de eerstvolgende bestuurswisseling plaats.
Wij horen het graag als je interesse hebt in een van de bestuurlijke functies binnen ons team.
Neem dan vooral contact met ons op! 

Stuur een mail.

 

geboortezorg symposium Mens Worden Mens Zijn

Contactformulier

5 + 10 =