Soms loopt het leven anders dan we willen. Iedere moeder en vader wil dat haar  of zijn baby gezond groeit en ter wereld komt. Het lastige van mens zijn, in tegenstelling tot dieren, is dat wij ons bewust zijn dat het anders ‘zou kunnen’ lopen. We horen negatieve verhalen om ons heen, krijgen tijdens de zwangerschap de ene na de andere controle gericht op mogelijke afwijkingen en op de televisie en het internet zien we regelmatig hoe kwetsbaar wij en onze baby’s zijn.

De paradox van ons brein

Marlijn hoogzwangerOndanks het bewustzijn dat er iets mis kan gaan, verwachten wij van een moeder en vader dat zij genieten van de zwangerschap, de bevalling en het ouderschap. Ja zeker, het leven is een wonder en pure magie, maar voor je het weet kan het omdraaien in een nachtmerrie die je niemand toewenst.

Dus, hoe doe je dat nou eigenlijk, genieten!?

(h)Erkenning van je kwetsbaarheid.

Allereerst begint het met het erkennen van onze kwetsbaarheid. Ja we zijn sterfelijk en ja er zou elk moment iets kunnen gebeuren. Onbewust kan deze ‘doodsangst’ een enorme obstakel zijn voor ons functioneren. Het grootste deel van ons gedrag wordt vanuit ons onbewuste aangestuurd, angst voor de dood die onbewust aanwezig is maakt dat (psychische) stress wordt ervaren en andere keuzes worden gemaakt dan eigenlijk wenselijk zou kunnen zijn. Bovendien blijkt uit onderzoek dat deze angst de ontwikkeling van de baby op de langere termijn kan beïnvloeden (bron). Hieronder een mooi filmpje van Brene Brown over de kracht van kwetsbaarheid.

Stel dat de overlevingstrategie van een moeder om met angst om te gaan ‘vluchten’ is. Dit kan in de praktijk betekenen dat zij vlucht in haar werk, in haar sociale contacten of voornamelijk bezig is met de babycatalogus, alles wat haar maar afleidt van het onderhuidse gevoel van angst. Ondertussen blijft de angst echter aanwezig en tegen de tijd dat je gaat bevallen en de hormonen op volle toeren draaien, begin zij in te zien dat zij er niet onderuit kan komen. Zij heeft dan eigenlijk twee opties: of alsnog haar angsten onder ogen zien en verwerken, wat best een uitdaging is in zo’n korte tijd, of zo snel mogelijk pijnmedicatie vragen tijdens de bevalling, zodat zij er zo min mogelijk hoeft te voelen. De laatste optie lijkt misschien aantrekkelijk maar heeft risico’s voor haar en haar baby.

Paradoxaal is dus dat moeders die angst hebben dat er iets gebeurd met hun baby een keuze kunnen maken die de kans DAT er iets gebeurd vergroot. Het positieve nieuws is dat wij als mens, soms met hulp van buitenaf, gewaar kunnen worden van onze angsten en ze los kunnen laten. Het erkennen van je kwetsbaarheid en het doorvoelen wat het is waar je nu eigenlijk bang voor bent, haalt de emotionele lading eraf. Dit geeft aan ons lichaam het signaal dat het weer veilig is en we ons kunnen ontspannen, wat de groei van je baby en je eigen gezondheid ten goede zal komen.

Vergroten van je kracht

De manier waarop je je angst kunt ontladen kan voor iedereen weer verschillend zijn, de één doet dat via schrijven, de ander door het te vertellen aan een goede vriend of vriendin en sommige mensen vinden het fijner dat bijvoorbeeld een zwangerschapscoach (vb Diana Koster of Hester Appelman) met ze mee kijkt en voelt. Het is dus belangrijk te onderzoeken welke manier het beste bij je past. Diana heeft ook een mooi boek “Perfecte moeders bestaan niet” geschreven waar je zelf mee aan de slag kunt. 

Maak het een kunde

Welke manier ook het beste bij je past, ga hem gebruiken en gun jezelf een kans om het je eigen te maken. Zo is het schrijven een heel mooie praktisch te doen door een schrift naast je bed neer te leggen waarop je elke dag voor het slapen gaan kort opschrijft wat je bezig houdt. Net als tandenpoetsen vraagt het discipline en goed willen zorgen voor jezelf om die tijd vrij te maken. De eerste weken zullen dan ook even omschakelen zijn, maar daarna zal het een automatisme worden die meer oplevert dan wat je er in investeert. Hieronder een emotionele speech van Anglina Jolie waarin zij ons vraagt dankbaar te zijn voor alles wat we hebben.

Tot slot

Het erkennen en ontladen van onze diepste angsten tav de zwangerschap en bevalling maakt dat we een groter gevoel van controle hebben en indien nodig beter een beslissing kunnen maken omdat we helder kunnen voelen en nadenken. Steun vanuit de directe omgeving zoals de partner, familie en vrienden kunnen daar enorme bij ondersteunen. Iedereen heeft angst voor ‘het onbekende’ alleen tijdens de zwangerschap, wanneer we gevoeliger worden voor onze eigen emoties en de input vanuit onze omgeving, kunnen we er niet meer omheen. De mooie kant hiervan is dat we sterker worden als moeder en steviger staan in het moederschap. Ook daagt het ons uit om bewust te worden van datgene wat we hebben! We moeten namelijk eerst iets hebben om het te kunnen verliezen. Hier ligt dus ook een sleutel tot meer genieten. De investering in tijd en mogelijk geld is het dus zeker waard!

Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.

Newsletter Form (#1)