[Jaren geleden hing er nog een zweverig sfeertje rondom mindfulness, maar tegenwoordig weet bijna iedereen hoe effectief mindfulness is in het verminderen van stress.

Wat is mindfulness en wat is het effect?

Mindfulness is open en alert aanwezig zijn, waarbij je in staat bent om op een bepaalde manier aandacht te geven in het hier en nu. Het kan op verschillende manieren worden uitgevoerd en gecombineerd worden met bijvoorbeeld activiteiten als sporten, huishoudelijk werk, interactie met andere mensen, etc.. Dit kan al binnen één minuut, zie daarvoor het filmpje onderaan deze blog. Misschien vandaag een mooi moment om dat uit te proberen!

 

Er is een direct verband tussen een zachte geboorte, wereldvrede en het behoud van onze planeet. Healing the Earth one baby a time.” – Robin Lim ‘Guerrilla midwife’

Mindfulness voor vrede!

“Dit weekend staat wereldwijd in het teken van Vrede en dit is een oproep voor ‘Vredige geboorte en vredig samenwerken rondom geboorte.’

Al redelijk bekend is dat onze uiterlijke vrede begint met de innerlijke vrede en acceptatie.Robin Lim CNN Maar hoe bekend is eigenlijk het verband tussen geboorte en vrede? Hoe ver zijn we al bewust van onze keuze vrijheid rondom de bevalling? En van de consequenties die onze keuzes op lange termijn hebben op het leven van het kind en haar/zijn omgeving?

Niet voor niets zijn er al vele mindfulness, yoga, hypnobirthing etc. cursussen ontwikkelt speciaal voor tijdens de zwangerschap. Vele moeders, vaders en ongeboren kindjes nemen deel en hebben er veel baat bij.

Wij (vanuit de Geboortenis, en vele andere integrale zorgverleners) gaan ervan uit dat de uiterlijke en innerlijke omstandigheden tijdens de geboorte heel leven lang blijven doorwerken in het zenuwstelsel van het kind en de moeder, en doorgegeven wordt aan de volgende generaties. Vooral de deskundige, continue, aanmoedigende, liefdevolle aandacht en zorg tijdens de geboorte (of juist gebrek er aan) is van grote invloed!

Hoewel de geboorte zelf vaak ook hard werken is voor de moeder en de baby, zou het juist een bekrachtigende ervaring, een ‘imprint’ van liefde en vrede kunnen zijn. Zo creëren we, één baby tegelijk, meer vrede in onze wereld.

Vind je het leuk en zinvol om aan te sluiten dit weekend, dan kan het b.v. vanuit je eigen huis zoals Hannie van Essen (uit Apeldoorn) hieronder beschrijft. Of misschien is er een plek bij jou in de buurt waar je ook fysiek mee kunt doen?

Waar je ook bent, deel dit evenement en laat ons de intentie ‘vredige geboorte’ en ‘vredig samenwerken rondom geboorte’ in onze gedachten meenemen.

Fijn en vredig weekend namens het gehele bestuur!” geschreven door Minna Sangi bestuurslid van De Geboortenis

Hier is een vredesmeditatie:

 

 

Een voor een heel korte meditatie kan je deze eens proberen:

 

 

 

Auteur: Christine Derksen

Auteur: Christine Derksen

Doula/bestuurslid en Co-Founder de Geboortenis

Christine Derksen volgde ongeveer twaalf jaar geleden in Frankrijk een opleiding om doula te kunnen worden. Omdat ze altijd al graag iets wilde doen rond geboorte, maar niet de medische kant op wilde. Christine is nu ook bestuurslid bij De Geboortenis, en legt uit waarom geboorte weer een natuurlijk onderdeel van het leven moet gaan vormen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.

Newsletter Form (#1)