Zwanger raken, zwanger zijn, bevallen, een baby krijgen, voor een kindje zorgen, dat zijn toch prachtige ervaringen in het leven van een moeder (en partner)?

Dan hoor je toch blij te zijn en volop te genieten?

Of is dat toch niet altijd zo?

Wat als je je toch niet zo happy zwanger voelt? Wat als er toch iets naars gebeurt in die periode waardoor je echt niet lekker in je vel zit?

Die negatieve gevoelens bespreken met je omgeving is vaak lastig, want dat “hoort niet”, niet op die roze wolk zitten dat kan eigenlijk niet, dus blijft het onderwerp taboe…

Hoe goed de mensen om je heen het ook bedoelen, vaak begrijpen ze niet echt hoe je je werkelijk voelt of luisteren ze niet “echt” naar wat je te vertellen hebt.

Een moeder vertelde me laatst: “Ik had iemand nodig gehad die je meeneemt in het moederschap, die er ECHT is voor JOU, en niet alleen maar oplossingen wil vinden”.

En als de baby er is, gaat al snel alle aandacht naar dat kleine wondertje toe, mensen komen “het kindje bewonderen”, komen met kadootjes voor je baby, en als je dan over de bevalling begint is het antwoord vaak “gelukkig is de baby gezond, dat is toch het allerbelangrijkste”?

Mensen weten vaak niet hoe ze ECHT moeten luisteren, weten niet hoe ze met die gevoelens van een ander om moeten gaan, dus wordt er maar overheen gepraat en niet echt aandacht aan besteed.

De klachten worden maar verzwegen en je gaat dapper door. Maar op een gegeven moment komen de nare gevoelens toch weer naar boven, en uiten zich dan in de vorm van nachtmerries, stress, paniekaanvallen, fysieke pijn, burnout, vermoeidheid, of bijvoorbeeld een onrustig kindje en een verstoorde hechting…

Ook later kan dit opspelen.

Dit kan soms ook pas een aantal jaar na de geboorte van het kindje gebeuren en het is nooit te laat om toch om hulp te vragen!

Het is zo belangrijk om je bevallingsverhaal, of dat verhaal over je kraamtijd, of over je zwangerschap te kunnen vertellen en daar de ruimte voor te krijgen, ook als het een mooi verhaal is, dit zorgt voor verwerking!

Een geboortetrauma kun je definiëren als volgt: nog steeds met negatieve gevoelens terugkijken op de traumatische situatie(s) rondom de geboorte van je kindje (conceptie tot en met kraamtijd), waarbij je niet op je instincten af kon gaan en wat nog steeds problemen geeft in het dagelijks leven, in het dagelijks functioneren.

Het hoeft hier dus niet persé te gaan om een PTSS syndroom en er hoeft geen “horror” bevalling aan vooraf te zijn gegaan!

Het woord “trauma” klinkt voor mensen vaak heel heftig en dan wordt er gedacht “ja maar dat heb ik niet hoor, dat klinkt wel heel zwaar”

Hier moet dus echt anders naar gekeken worden, het gaat erom dat de moeder een bepaalde situatie als heel naar heeft ervaren, en daar nog steeds last van heeft, op wat voor manier dan ook.

Het kan een kwestie zijn geweest van gemis aan communicatie, machteloosheid tijdens de bevalling of bijvoorbeeld scheiding met het kind. Het voelt voor jou niet goed en dat is reden genoeg om om hulp te mogen vragen!

Herken je hier iets van bij jezelf?

Dan kan ik je wellicht helpen door middel van een bewezen effectieve, korte, krachtige vorm van traumatherapie; namelijk het Herstelgesprek.

En weet je niet zeker of het hier om een geboortetrauma gaat, of wil je gewoon alleen even je verhaal vertellen, goed of slecht, dat mag altijd en is geheel vrijblijvend!

Het Herstelgesprek is een alternatief op EMDR therapie, waar de meeste mensen wel eens van hebben gehoord, en focust zich op het emotioneel sterker maken van de moeder, haar de controle terug geven daar waar ze die is kwijtgeraakt, en haar helpen om opnieuw op haar instincten af te kunnen/durven gaan.

Na een telefonische kennismaking volgt er een gesprek van gemiddeld 1,5 uur, waarin moeder haar verhaal mag doen met haar eigen woorden, ze gaat zelf opzoek naar de oorzaken van haar klachten, formuleert wat ze graag anders had gewild en wat ze graag wil bereiken met de behandeling.

Daarna volgt een verbeelding waarin moeder de situatie(s) schetst zoals ze die eigenlijk had gewild, en op die manier wordt de ervaring op een positievere manier opgeslagen in het brein.

We gebruiken zoveel mogelijk het zelf herstellend vermogen van de moeder, en zijn er alleen om hier en daar wat te sturen als het nodig is.

Het voordeel van deze vorm van therapie, naast dat het een korte therapie is, is dat je niet persé helemaal tot in detail weer die nare herbeleving in hoeft, wat bij EMDR wel het geval is; moeder bepaalt zelf wat er besproken wordt!

Er zijn weinig nadelen/bijwerkingen bij deze vorm van therapie, hooguit vaak wat vermoeidheid en hoofdpijn na het gesprek.

Na het live gesprek volgen er nog twee telefonische evaluaties, en vier weken na het herstelgesprek sluiten we het traject af, of plannen we een tweede herstelgesprek in als dat nodig is.

Maar 6/10 vrouwen zijn na 1 gesprek al hersteld, deze therapie heeft een effectiviteit van 80%!

Naast continue begeleiding tijdens het traject is er ook ruimte voor voedingsadvies, advies over het gebruik van aromatherapie en kan de rest van het aanbod van mijn praktijk (draagconsulten en babymassage) eventueel ook nog besproken worden, onder andere als er sprake is van een verstoorde hechting of een onrustig kindje.

Heb je naar aanleiding van dit verhaal vragen of wil je meer weten over mijn aanbod, neem dan gerust contact met me op via www.rebornandcarry.nl.

Auteur: Floor Pol

Auteur: Floor Pol

Floor is verloskundige sinds 2013, opgegroeid en opgeleid in Frankrijk. Haar passie: moeders kunnen helpen herstellen na een traumatische ervaring rondom zwangerschap en geboorte door middel van “het herstelgesprek”; een korte en bewezen effectieve therapie, waarbij we alleen gebruik maken van het natuurlijk herstellend vermogen en de gesproken woorden van de moeder, en vooral contact maken met het emotionele brein.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.