“Jij bent jij, dát is jouw kracht!”

Manon Zuuring – Voorzitter

Vanaf het eerste moment dat ik in contact kwam met de Geboortenis voelde ik in elke vezel van mij een JA! Als liefde op het eerste gezicht sloot ik me direct aan in het kernteam, omdat het me zo op het lijf geschreven is. De Geboortenis is voor mij als thuiskomen. Een fijne plek waar je volledig jezelf kan zijn en je kunt verbinden met mensen met eenzelfde missie: samen meer bewustwording creëren over de impact en het belang van de eerste 1000 dagen in een mensenleven. Volledig in overeenstemming met mijn eigen levensmissie bijdragen aan, creëren en/of herstellen van een Warm Welkom en Zacht Begin voor elke nieuwgeborene en zijn/haar gezin. Ik geloof in samen, samen kunnen we zóveel meer!

Enorm veel zin om de levensvatbaarheid van de Geboortenis te waarborgen, te volgen en verder te laten groeien. Mijn hart stroomt vol warme energie om het stokje van Nienke als voorzitter van de Geboortenis over te nemen. Dankbaar en vereerd om samen met ieder van jullie op weg te gaan.

Van nature ben ik een oermoeder, dit gevoel is er zolang ik me kan herinneren. Als klein kind had ik al de wens om vroedvrouw te worden. Toen nog niet wetende wat het me zou brengen. Nieuw Leven intrigeert mij, het verwondert en verbindt. Het raakt mij keer op keer. Ik koester de momenten dat ik daar getuige van mocht zijn.

Ik ben moeder van zes prachtige kinderen. Zij zijn mijn trots en tevens grootste leermeesters. Samen met Bart, mijn lief, beleven wij de mooiste maar ook meest intense en uitdagendste avonturen. Het moederschap bracht mij dichter bij mezelf. Elke zwangerschap en geboorte was hierin enorm van belang. Mijn vierde kindje zorgde voor enorm veel bewustwording, waardoor ik mezelf de ruimte kon geven om hierin te onderzoeken en na te gaan leven. Vanaf dit moment paste het verloskundige zijn niet meer. En zocht ik naar een manier om mijn ervaringen als moeder en verloskundige samen te laten vloeien.

De opleiding tot babymassage en -yoga docent was voor mij de (h)erkenning van de zachte kracht van aanraking. Natuurlijk had ik dit fenomeen al jarenlang ervaren, wellicht veelal onbewust. De mensen waarbij ik even heel dichtbij mag zijn ontvangen mijn handen als een warm welkom.

Gaandeweg kwam de opleiding tot cranio sacraal therapeut op mijn pad. Dit gaf mij alle antwoorden op vraagstukken die ik eerder vanuit medisch perspectief, zoals ik opgeleid was, niet kon beantwoorden. Maar wel voelde. Luisteren naar het verhaal van het lichaam, kijken naar de werkelijke reden achter gedrag, pijn, onrust en ongemak, dat is wat ik in wezen altijd al deed. Alleen werk ik nu werkelijk vanuit de mens als één geheel.

En zo werd mijn praktijk maan.konijn geboren, een natuurlijk concept waar ik afstem op de behoeften om ieder kind en hun gezin te verwelkomen, vergezellen en ondersteunen daar waar het nodig is.

Jij bent jij, dát is jouw kracht!

Liefs Manon

“Op je eigen wijze (eigen)wijzer worden”

Ineke Penterman – Secretaris

Ik ben Ineke Penterman, moeder van een zoon en een dochter en ondernemend met een passie voor kinderen en ontwikkeling vanaf jongs af aan. Van oorsprong heb ik de Pabo gedaan en een aantal jaren gewerkt in het onderwijs. Omdat het onderwijssysteem mij niet paste kwam ik terecht in de (financiële) hulpverlening. Ik startte mijn eigen bedrijf in 2010 en hielp vanaf dat moment de doelgroep jongvolwassenen met een LVG-beperking en mensen met financiële problemen. De mensen met financiële problemen help ik nog steeds.

Doordat mijn zoontje naar school ging kwam ik weer in aanraking met het onderwijs. Ik keek van een afstandje kritisch mee. Het onderwijssysteem paste ook hem niet en ik besloot om het zelf te gaan doen. Ik startte mijn eigen particuliere (en vooralsnog kleinschalige) basisschool onder het motto: ‘Op je eigen wijze (eigen)wijzer worden’. Een school gericht op spelend en natuurlijk leren vanuit intrinsieke motivatie. Gedreven als ik ben zag ik toen voor me hoe mooi het zou zijn als we een plek kunnen creëren voor kinderen van 0 tot 20 jaar oud waarbij iedereen er (mag) zijn, gezien wordt en (eigen)wijzer kan groeien.

De eerste 1000 dagen die hierin de basis leggen of al hebben gelegd. Ik zie voor me hoe deze bewustwording zich als een olievlek verspreid onder onze (innerlijke) kinderen met een hele mooie rol voor onderwijs/educatie. Maar rondom de Geboortenis zie ik nog zoveel meer voor me…

Ik ben dankbaar voor de weg die de Geboortenis heeft afgelegd in de afgelopen 14 jaar met de liefdevolle bijdragen van alle betrokkenen. Net zo dankbaar ben ik voor de mogelijkheden die de Geboortenis heeft om te ontwikkelen en te groeien en dat ik mee mag lopen op deze weg vanuit mijn rol als nieuw bestuurslid (secretaris).

Karin Thomas blijft Penningmeester

Maud Robben blijft kernteamlid

Doe Mee en Maak een Verschil

Op 28 juni zal er overdag van 10-16 uur een tweede co-creatie dag zijn voor eenieder die actief wil bijdragen en meedoen binnen het nieuwe kernteam en bestuur of dit serieus overweegt. Aansluitend vieren wij het 12-jarig bestaan van Stichting de Geboortenis en ben je van harte welkom bij de overdracht vanaf 16.30 uur. 

“You can’t change the waves but you can learn to surf”

Marlies Simonis – kernteamlid

Ik ben Marlies, sinds 2005 (GZ) psycholoog Kind en Jeugd, sinds 2017 ZZP.

Na (en door) de komst van een eerste kindje ben ik mij gaan richten op yoga voor jonge moeders. Een dankbare doelgroep, die ontspanning miste, maar vaak ook vitaliteit/levenslust. Vandaar de beweging naar meer lijfelijk behandelen; ook binnen de psychologie. Vanuit afstemming op lichaam ziel en geest.   

Binnen de praktijk van mijn werkveld nodig ik mensen uit om lijfelijke sensaties te bezien: vlucht vecht bevries reacties op te sporen en deze bij te sturen. Hierbij zorg ik dat je een tool hebt om andere bewegingen te maken, gedrag (of contact/verbindingen) anders neer te zetten en je leven constant te beïnvloeden in positieve zin: ‘You can’t change the waves but you can learn to surf.’

Ik kan niet anders dan systematisch kijken; als er 1 mens beweegt in het geheel, gaat de rest mee. Vind het heerlijk om te verbinden; te zien waar belangen overlappen, wat Ieder-een wil en daar een bijdrage aan te leveren. Wanneer ik merk dat alles meevibreert; het geheel ‘ja’ zegt, ben ik volop aanwezig en spring op. 

Wat ligt er onder de angst, depressie/gedragsproblemen/het huilen van het kind? Het is zo zonde dat binnen de reguliere psychologie er enkel ‘pleisters op wonden worden geplakt’, maar het ontstaan ervan/in stand houden nog zo onderbelicht zijn. Daarom neem ik mensen mee in wat ik zie/ervaar. Geef tips om zelfstandig voort te zetten wat is geleerd. 

Ik wens ten diepste dat alle kinderen probleemloos, in geborgenheid en liefst vrij van medisch ingrijpen het leven kunnen zien; het eigen tempo van moeder en kind kunnen blijven volgen. Het is mijn missie om de veerkracht van moeders te verbeteren, zodat men authenticiteit behoudt; zeggingskracht ervaart en tevreden terug kan kijken op de bevalling.

Groei ontstaat buiten eventuele (genetische) patronen als je je kunt openen voor de mogelijkheden. Waar angst, spanning of somberheid geen boventoon hoeven te voeren, beleven in het moment centraal mag staan en dit moment zich kan ontplooien. Vanuit daar kan een ongekende kracht naar boven komen. En kan hechting zich opnieuw voltooien; zijn mogelijkheden meer verruimd dan je vanuit je mentale (wellicht traumatische) leerwegen hebt geleerd. Dit gun ik iedereen!

Het geeft mij voldoening om hieraan mee te bouwen in gezin- en werksetting en nu bij de Geboortenis!

Graag zorg ik voor verbinding onderling met de platformleden en naar buiten de wereld in.

Fotografie: Lieke van Mil Fotografie 

“Die gezamenlijke missie: meer bewustzijn voor nieuw leven, dat is hetgeen we allemaal voelen!”

Lisette Kotte – Kernteamlid

Hoi, ik ben Lisette Kotte en ik kijk ernaar uit om onderdeel te mogen zijn van het kernteam van de Geboortenis. 

Manon en ik zijn al een tijd bevriend en pas waren we in gesprek over ons werk en over de Geboortenis. Toen zei Manon iets dat me ontzettend aan het denken heeft gezet. Ze zei: “We doen allemaal hetzelfde, maar allemaal op onze eigen manier.”

Ik dacht, ja je hebt helemaal gelijk! In essentie maakt het niet uit of je weg A naar Rome pakt, weg B of weg C. Er zijn verschillende wegen, maar uiteindelijk kom je bij hetzelfde eindpunt aan. En ik denk dat daar de kracht zit! Het gaat er niet om dat het één beter of mooier is dan het andere. Het gaat erom dat je kiest wat bij je past. Maar die gezamenlijke missie: meer bewustzijn voor nieuw leven, dat is hetgeen we allemaal voelen!

En dat heeft mij doen besluiten op een groter niveau te willen bijdragen aan de mooie missie. Ieder mensje dat geboren wordt is bijzonder en ieder mens(je) verdient vanaf dat allerprilste begin een stevige basis van waaruit je verder kunt groeien en ontwikkelen tot veerkrachtig mens. Want dat brengt je verder in het leven! Dat is die fundamentele basis die zo hard nodig is.

Ik voel vanuit heel mijn hart dat er meer bewustzijn mag komen voor wat je aan ‘bagage’ bij je draagt en meeneemt naar volgende generaties. Dat daar nog een slag te slaan is. Maar ook het bewustzijn dat iedere baby je iets wil vertellen met zijn (huil)gedrag. Daar zit altijd wat onder!

Ik ben holistisch therapeut ter ondersteuning bij zwanger worden, tijdens zwangerschap en na de bevalling voor ouder-kind relatie. Je leert je kindje begrijpen, aan de behoeften te voldoen en dat maakt dat je kind zich kan ontwikkelen tot een veerkrachtig mens.

Ik heb 2 kinderen, dochter Emily (2015) en zoon Ilay (2018) en ik weet vanuit eigen ervaring wat het is om geen roze wolk te ervaren. Mijn zoontje is in 2018 prematuur geboren. Vanuit mijn professionele kant én eigen ervaring, weet ik dat je, ook als het anders loopt, nog heel veel kunt herstellen.

Samen met alle geboortewerkers bijdragen aan de mooie missie en het belang van een ‘vruchtbare’ start. Ik kijk ontzettend uit naar deze nieuwe uitdaging!