Universele principes van een (nieuw) gezin
Wat weet jij eigenlijk over de postpartum periode?
Natuurlijk weten we allemaal dat het lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Dat alle organen weer op zijn plek moeten komen en er tijd nodig is voor wondgenezing. En dat dit álles veel impact heeft en verwerkt moet worden. Deze processen houden we als professional dan ook nauwlettend in de gaten, zeker gedurende de eerste 10 dagen. We spreken gedurende 6 weken van de postpartum periode. En tot die tijd is er ‘verloskundige’ zorg geregeld. Maar is deze zorg wel voldoende afgestemd op de behoeften? En is een periode van 6 weken überhaupt wel voldoende?
Hoeveel kennis heb jij over de postpartum periode. En over welke kennis beschik jij? Vaak merken we dat deze kennis vooral gericht is op de fysieke processen en involuties? Prachtig, maar er is veel meer.. Weet jij welke behoeften essentieel zijn bij het lichamelijke én emotionele herstel? Welke behoeften een rol spelen bij het ontstaan van een traumatische ervaring? Hoe is jouw persoonlijke kijk (en ervaring) van deze periode?
In de moderne verloskunde zijn we vooral gewend om pathologie te signaleren. Behandelingen zijn veelal symptomatisch gericht. Dit doen we, omdat het op deze manier gedoceerd hebben gekregen in onze opleiding. Is dit een valkuil, een gemis, een onvolledigheid? Daar gaan wij graag op in. Want behoeften zijn nu eenmaal niet meetbaar en soms ook verdraaid lastig waarneembaar. Belangrijke informatie wordt hierdoor geregeld gemist.
Waarom blijven we ons dan toch richten op het signaleren van problemen, ook wel risicoselectie genoemd, terwijl we al veel eerder het verschil kunnen maken of zelfs kunnen voorkomen? Laten we vooral focussen op bewustwording, preventie en/of vroeg signalisatie. Laten we gelijk goed beginnen door kennis te vergroten over de fundamentele behoeften van het (nieuwe) gezin, door meer bewust te worden van wat als waardevol wordt ervaren, door oprecht te luisteren en aandacht te geven aan dát wat er speelt. Hierdoor kun je veel narigheid verzachten en zelfs voorkomen.
De postpartum periode is het begin van een nieuw gezin, deze periode beidt de unieke kans om te resetten. Wij willen daarom samen met jou ingaan op theorie en ervaring omtrent de postpartum periode. Vind jij dit interessant?!
Wil jij als geboorteprofessional bijdragen aan meer welbevinden en gezondheid? Bijdragen aan een kansrijke start?
Mee creëren door tijdens de HappYning een post partum routekaart te ontwikkelen?
?Dan is dit jouw kans!
Ontdek, leer en ervaar over de superkracht van de fundamentele behoeften tijdens de herfst HappYning op 14-10-2022
Herfst HappYning 2022
De HappYning wordt twee keer per jaar door de Geboortenis georganiseerd en is een bijeenkomst voor platformleden en geïnteresseerden om kennis en ervaringen uit te wisselen, te netwerken, maar vooral ook om ons te laven aan het Samen-Zijn met mede “Birthkeepers”.
Zo leren we elkaar steeds beter kennen en bouwen vertrouwen op als basis om samen te werken en eventueel cliënten naar elkaar door te verwijzen.
Voor geïnteresseerden een warme gelegenheid voor een eerste kennismaking met het geboorteplatform.
Dit keer wordt de maaltijd verzorgd door Dean Sparrow van Het Dagelijks Bestaan in Zutphen.
Datum: 14 oktober 2022
Tijd: 14:00u – 21:00 uur
Lokatie: Het Dagelijks Bestaan, Weg naar Vierakker 47, Zutphen
Wat is de HappYning? En voor wie is dit?
12 Jaar geleden was de HappYning ons aller eerste live event. Sindsdien is dit een terugkerend fenomeen, iedere lente en iedere herfst ontmoeten we elkaar op een mooie plek.
Voor alle geïnteresseerden professionals in de eerste 1000 dagen zorg een moment om elkaar te ontmoeten, kennis te maken met elkaars werkwijze en te leren van elkaar.
In de Herfst duiken we de diepte in, met een onderwerp dat ons raakt. Maar er is ook ruimte voor netwerken, samen eten en gedachten uitwisselen over onze wensen voor de geboorte en eerste 1000 dagen zorg.
Deze bijeenkomst is niet alleen voor alle platformleden, maar je bent ook van harte welkom als je overweegt om je aan te sluiten bij het platform en eerst eens kennis wilt komen maken.
Auteur: Manon Zuuring
Manon Zuuring is Verloskundige, Cranio Sacraal Therapeut en moeder van 6 kinderen.
Zij maakt deel uit van het Kernteam van de Geboortenis
Bekijk voor meer informatie deze video over de Geboortenis en het project ter realisatie van het Geboortethuis en Centrum Eerste 1000 dagen in Zutphen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen en bijeenkomsten.