Vanuit de oudheid werd de geboorte gezien als een “Geboortenis“, een heilige gebeurtenis, een feest en een initiatie in het leven. Vroedvrouwen waren aanwezig en gebruikten ter indersteuning van de vrouw tijdens de geboorte natuurlijke middelen als dans, kruiden, massage, zingen etc.. Tijdens de medicalisering die plaats vond na ongeveer 1800 werd de geboorte echter steeds meer gezien als een risico voor moeder en kind inplaats van een viering van het leven. De angst die veel vrouwen ervaren t.a.v. de geboorte vindt grotendeels hierin zijn grondslag. Het gebruik van bijvoorbeeld verdoving tijdens de geboorte werd in tijden zelfs standaard toegediend. Bovendien werd rond dezelfde tijd vanuit de kerk verkondigd dat de vrouw zondig was en daarom altijd in pijn haar kinderen zou baren. Vanuit onze cultuur is het begrip Geboorte dus nogal beladen.

Een van de eerste artsen die (wederom) voorstander was van de natuurlijke geboorte was Dr. Dick-Read die vanuit eigen ervaring gezien had dat vrouwen op een geheel natuurlijke manier en zonder medische interventies hun baby geboren konden laten worden. Zijn observatie was dat vrouwen die hun baby zonder pijn geboren lieten worden, niet bang waren, in tegenstelling tot de meeste vrouwen die hij zag. Deze angst, zo bleek uit onderzoek, zorgt ervoor dat de aderen die de bloedtoevoer naar de baarmoeder verzorgen vernauwen, wat pijn veroorzaakt.

Pas in de zeventiger jaren is ontdekt dat het lichaam van nature stoffen aanmaakt die pijn kunnen bestrijden. Deze stoffen worden endorfinen genoemd. Het lichaam produceert deze stoffen pas als het zich in een staat van ontspanning bevindt. Dit verklaart deels de door Dr. Dick-Read gedane observaties.

In tegenstelling tot veel andere landen hebben we in Nederland de unieke situatie dat we (nog steeds) goed opgeleide vroedvrouwen hebben. Hierdoor is het voor de moeder veel makkelijker haar baby in de door haar gewenste omgeving geboren te laten worden, of dit nu thuis is, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis. Een omgeving waarin zij zich comfortable en gesteund voelt draagt bij aan het ontvouwen van de geboorte op een natuurlijke en plezierige manier.

Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.

Newsletter Form (#1)