Anja Caers is baby- en kinderosteopaat. Ze is getrouwd en heeft drie dochters.
Na 20 jaar werken met baby’tjes ontwikkelde ze de online zelfhulpgids ‘Happy Baby Wijzer’.

“Mijn passie voor het werken met kinderen ontluikte kort na de geboorte van ons eerste dochtertje. Haar moeilijke start, de onverklaarbare, nachtenlange huilbuien, maar vooral de machteloosheid die ik als moeder voelde, vormden de aanzet voor een lange maar boeiende zoektocht: “Hoe kan je een kindje dat zich nog niet verbaal kan uitdrukken beter leren begrijpen en ondersteunen? “ 

Ik besloot me vanaf dat moment ook in mijn praktijk volledig op baby’s en jonge kindjes te richten: ik specialiseerde me als kinderosteopaat en volgde diverse bijscholingen rond voeding, oosterse geneeskunde, spijsvertering, bloesemremedies, homeopathie, kinesiologie, emotioneel lichaamswerk, allergiebehandelingen,…

Wat startte vanuit een nood, groeide gaandeweg uit tot een passie.”

Wat doe je en voor wie?

Behandelingen

Ik werk dagelijks met baby’tjes en kindjes rond ongemakjes zoals refluxklachten, darmprobleempjes, huilgedrag, slaapproblemen, motorische problemen, eczeem, allergieën,…
Het is steeds een uitdaging te zoeken naar de oorzaak van de klachten.
Als osteopaat zijn we getraind te ‘luisteren we met de handen’. Een geboorte is een intens proces. Wanneer de krachtsinwerkingen tijdens de bevalling te heftig zijn, kan dit soms resulteren in bewegingsverliezen bij de baby.Via zachte manuele handelingen kunnen we deze functionele verstoringen goed verhelpen.

Verder werk ik ook met kinesiologie om te bekijken of er ondersteuning nodig is op andere vlakken: biochemisch, emotioneel of energetisch. Zo kan het zijn dat ik een voedingsaanpassing of supplement uittest, dat ik met desensibilisatietechnieken werk bij voedselovergevoeligheden (ei, lactose, koemelk,…), of ga werken rond onverwerkte emoties bij de moeder t.a.v. de zwangerschap, de geboorte of eerder doorgemaakte -soms traumatische – gebeurtenissen.
Het is ongelooflijk mooi te zien hoe moeder en kind hierin een eenheid zijn en wat het voor een baby kan betekenen als dit losgelaten wordt bij mama (of omgekeerd).

Docent

Naast mijn behandelingen geef ik ook les aan osteopaten aan de opleiding ‘Osteopathie bij baby’s en kinderen’ bij Panta Rhei in Nederland en begeleid ik wekelijkse moedergroepen in Oostmalle waar ik dieper inga op diverse baby-thema’s.

Online programma

Na duizenden baby’s te hebben gezien, gingen er steeds meer puzzelstukjes op z’n plek vallen en begon ik te zien dat er toch wel typische baby-patronen maar evengoed mama-valkuilen bestaan. In de afgelopen 20 jaar heb ik zo vaak gedacht: “Had ik dàt maar geweten toen ik zelf mama werd!”, dat ik het zonde vond hier niets mee te doen. 
Zo groeide het idee mijn ervaringen te bundelen in een online zelfhulpgids: “HAPPY BABY WIJZER”

Waarom “HAPPY BABY WIJZER” ?

Als kersverse mama komt er ontzettend veel op je af. Als alles goed gaat, durf je stilaan wel te vertrouwen op je moedergevoel. Maar als je baby het wat moeilijk heeft en kampt met ongemakjes, krijg je langs alle kanten goede raad, die -hoe goedbedoeld ook, vaak zo tegengesteld is dat je door het bos de bomen niet meer ziet.  En dan komen de twijfels:

  • Zou ik het ritme van mijn baby volgen of is een vast schema toch beter? 
  • Heeft mijn baby krampjes omdat ik iets verkeerds at?
  • Zou ingedikte voeding mijn baby helpen doorslapen? 
  • Is het oké dat ik mijn baby altijd in slaap wieg?
  • ‘Verwen’ ik mijn baby als ik hem oppak als hij huilt?
  • Moet ik hem wakker maken voor een voeding of niet?

Wanneer ik in mijn praktijk hier wat meer duiding geef in de fysiologie en het functioneren van een baby’tje, merk ik dat mama’s hier altijd erg blij mee zijn: “Je geeft zoveel waardevolle tips, kan ik ze ergens nalezen?’, kreeg ik vaak te horen. Ik begon te schrijven… en zo ontstond HAPPY BABY WIJZER, een online zelfhulpgids voor jonge ouders.

In verschillende modules met tekst en fimpjes leer je praktische zaken over de fysiologie, ontwikkeling, voedingen en slaapjes van een baby, en geef ik natuurlijke tips bij ongemakjes en mama-twijfels en handvaten wanneer het even moeilijker gaat.

Kortom: heel veel praktische informatie die jonge mama’s een hoop zoekwerk kunnen besparen.

Meer info: www.happybabywijzer.com

Mijn voornaamste doel is:

Moeders het moederschap terug in handen geven.
Hoewel je je in de prille startfase met een baby soms erg onzeker kan voelen en vol twijfels zit, ben ik ervan overtuigd dat elke vrouw beschikt over een feilloze “mama-intuitie”.
Ik wil moeders heel graag helpen hun baby’tje beter te begrijpen.
Er is ook niet één weg, geen ‘juist’ of ‘fout’. Elke baby, elk ‘verhaal’ maar ook de draagkracht van elke mama is immers anders. Maar een baby blijft wel een baby, met hele typische emotionele en fysiologische behoeften.
Vanaf je deze begrijpt, wordt het meteen een stuk makkelijker te vertrouwen op je moedergevoel en te weten wat te doen in welke situatie!

Waarom voel jij je aangetrokken tot De Geboortenis?

Door dagelijks met baby’s en moeders te werken, kan ik alleen maar vaststellen hoe ontzettend cruciaal en bepalend een goede start kan zijn. Een initiatief als De Geboortenis vind ik dan ook fantastisch! Omdat ik als docente aan de opleiding kinderosteopathie ook lesgeef in bewustwording rond de bevalling, was ik erg blij toen ik hoorde dat Michel Odent kwam spreken bij De Geboortenis.
Zo belandde ik hier en voelde meteen dat we volledig op dezelfde golflengte zitten in onze visie.

Websites

Online zelfhulpgids: www.happybabywijzer.com
Informatie en blogs: www.happybabycoach.com
Praktijk: www.algemeencentrumvoorosteopathie.com

Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.