14 jaar geleden was ik voor de derde keer zwanger. Na twee redelijk bewuste zwangerschappen en voorspoedige bevallingen was ik nu nog meer dan eerst doordrongen van de magie die het zwanger zijn met zich meebracht. Ik dook van a-z in alles wat ik kon vinden en ervaren in het contact met mijn kindje, mijn lichaam en geest. Nieuwe kennis over zwangerschap en geboorte, die nooit voorbij was gekomen in 8 jaar Geneeskunde studie opende mijn ogen voor de natuurlijke fysiologie van het vrouwenlichaam in zwangerschap en geboorte. Wat een rijkdom aan kennis! Een waar feest dat resulteerde in een bevalling vanuit regie en vertrouwen. Een baby die met zoveel rust en vrede in het kraambed lag dat menig bezoeker er een traantje bij liet. In de maanden die volgden kwamen de verhalen. Van jonge moeders om mij heen, maar ook van vriendinnen van mijn moeder. Geboorte verhalen beladen met pijn, trauma en verwarring.

Hoe mooi zou het zijn als dit anders kon! Als mijn collega’s ook kennis zouden kunnen nemen van al deze aanvullende wijsheid over het menselijk lichaam, geboorte en bevalling. Zouden geboortes dan anders verlopen? Zouden vrouwen dan verhalen gaan delen over hoe mooi en krachtig de geboorte van hun kind was geweest?

De inspiratie voor een nieuwe weg in de geboortezorg was geboren. En het bleek niet alleen bij mij. Hester Appelman had een soortgelijke ervaring en kreeg een naam door: Geboortenis.En zo ontstond in de periode 2010-2012 een pril begin van wat op 27 juni 2012 als Stichting de Geboortenis het levenslicht zag.

Hester Appelman, Minna Sangi, Christine Derksen en Nienke Stoop zetten als eerste bestuursleden hun handtekening bij de notaris in Zutphen. De drie doelstellingen van de Stichting:

Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van integrale zorg voor aanstaande ouders en hun kinderen van pre-conceptie tot het derde levensjaar.
Zorgdragen voor een inspirerend aanbod aan bijscholingen voor (Geboorte) zorgprofessionals die zich verder willen bekwamen in holistische zorg voor moeder, kind en gezin.
De realisatie van ‘Geboortenis Zutphen’, het eerste ecologische en zelfvoorzienende Geboortethuis en ‘Centre of Expertise eerste 1000 dagen’ van Nederland en Europa.

Elk jaar werken we verder en komen we een stapje dichter bij de realisatie van deze droomdoelen.

Door vrijwilligers, met hulp van donateurs, een architect, een ‘bouwteam’ en heel veel verschillende platformleden die hun betrokkenheid tonen op verschillende manieren. Allen gaan ze ‘aan’ op het idee, en het beeld van een ‘Geboortenis’ plek. Daar waar een warm welkom en zachte landing voor ieder kind en gezin + professionals centraal staat. Waar je welkom bent, precies zoals je bent. Die plek wordt steeds zichtbaarder en mag er nu écht gaan komen!

Het is een collectief verlangen dat diep in ieder van ons leeft en aanwezig is. Want we zijn allemaal ooit geboren. We brachten allemaal tijd door in de baarmoeder. Ieder van ons begon met een lichtflits aan het leven. Ook als we ons deze periode niet meer kunnen herinneren dragen we de ervaringen uit die eerste woordeloze tijd met ons mee. In onze cellen, in ons lichaam. In ervaringen van iedere dag komen deze ‘imprints’ terug. Soms fijn, soms storend.

Hoe die periode is geweest beïnvloedt ons nog steeds.

Daarom is dit werk zo belangrijk. Is bewuste aandacht voor het begin van een mensenleven zo belangrijk.

Het failliet van onze gezondheidszorg en onze maatschappij zoals zij nu is hangt samen met het gebrek aan besef van het belang van de eerste 1000 dagen. Dat durf ik na 10 jaar wel te zeggen.

Dit is de fase waarin je leert dat je verbonden bent met de aarde en met andere mensen. Dit is de fase waarin je je leert hechten en een gevoel van veiligheid ontwikkelt in jezelf dat ongeacht de omstandigheden stand houdt. Omdat je nog voordat je er woorden voor had leerde hoe het voelt om veilig te zijn. Diep van binnen weet wat een warm welkom is en inhoudt.

Dan ligt het voor de hand om zorgvuldig om te gaan met jezelf en met de aarde. Dan heb je van nature respect voor je leefomgeving en medemens.

Dan kun je jouw levenskracht op een natuurlijke manier in vrijheid laten stromen en richten op dat waar jouw natuurlijke talent op aangaat en leef je in goede gezondheid.

In 12 jaar, sinds de eerste Geboortenis gesprekken die we met een groep initiatiefneemsters voerden is de urgentie alleen maar toegenomen.

En er is in die tijd ook al veel bereikt.

Honderden vrouwen in en om Zutphen werden in hun eigen en unieke vorm van zwanger zijn begeleid en gesteund.

Meer dan 100 platformleden verbonden zich voor lange of kortere tijd met het initiatief. Sommige trouwe fans zijn al jaren verbonden met onze visie en missie, anderen komen net voor het eerst kijken. Werken in de Geboortezorg kan zwaar zijn. Niet iedereen houdt dat jaren vol. Ook dan kunnen we er voor elkaar zijn en waken voor verlies van kennis en ervaring die mogelijk in een nieuwe vorm van waarde kan zijn voor collega’s en aanstaande ouders.

Wat zien wij voor ons komende jaren?

 

  • Een beweging die groeit en dit werk constructief voortzet
  • 130 platformleden die actief betrokken zijn in intentie én in de praktijk
  • 40 gezinnen per jaar die intensief begeleid worden
  • En natuurlijk komen er ‘Huizen’ waarin de ‘Eerste 1000 dagen zorg’ van de toekomst vorm krijgt, te beginnen in Zutphen op de grond waar wij nu staan.

Dit zijn geen toevallige cijfers. Ze zijn voortgekomen uit de studies van het Maharishi effect.

Als een krachtige intentie in een groep gedragen wordt kan een klein aantal al verstrekkende gevolgen hebben op het geheel. We hebben geen grote groepen nodig om een krachtig effect te hebben. We hebben een hoge concentratie nodig van coherentie in een kleine groep die gezamenlijk met oprechte focus de aandacht richt op een hoger doel. Verbonden vanuit een krachtige ‘Why’ die zich richt op het welzijn van alle mensen.

Onze vergaderingen beginnen met een stilte moment. Dit doen we om ons samen af te stemmen op ons doel en dat wat we in die bespreking willen realiseren. Vandaag nodigen we je uit om deel te nemen aan een ‘intentie experiment’, het bewust richten van onze aandacht op de grotere ‘Why’ van de Geboortenis en alles dat ten dienste van dit ‘waarom’ wordt georganiseerd.

Samen creëren we de plek die wij voor ogen hebben.
Heel fijn dat je er bent!

Lees je deze Blog, heb je een kinderwens of ben je zwanger en wil jij een van de gezinnen zijn die wij kunnen begeleiden? Wens je jouw kind een warm welkom en zachte landing in de eerste 1000 dagen van zijn of haar leven?
Neem de leiding. Want het is jouw lichaam, jullie baby en jullie bevalling straks!

Meld je aan voor Vitaal Zwanger en ontmoet daar de verschillende platformleden van de Geboortenis en de kennis die zij graag met je willen delen. Ontdek in dit voorlichtingsprogramma wat er allemaal mogelijk is, zonder direct voor 1 specifieke cursus te moeten kiezen. Heel goed mogelijk dat je met deze informatie al een heel end komt!

En anders zijn wij er voor je!

Laat jouw zwangerschap en geboorte er ook een zijn vanuit ontspanning en regie.

Jullie kindje verdient een warm en veilig welkom!

Auteur: Nienke Stoop

Auteur: Nienke Stoop

Nienke Stoop (1975) is Arts Acupuncturist en sinds 2010 betrokken bij de oprichting van Stichting de Geboortenis en de realisatie van het Ecologisch Geboortethuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen en bijeenkomsten.