Marjan de Jong-van Roosmalen

De eerste 40 dagen na de bevalling beïnvloeden de volgende 40 jaar van je leven
Ayurvedische visie op de postpartum

De eerste weken na een bevalling zijn van wezenlijk belang voor een moeder om te herstellen, uit te rusten, de borstvoeding opgang te krijgen en te hechten met haar baby . Een nieuwe moeder heeft net zoveel verzorging nodig als haar pasge-boren baby. In veel traditionele culturen wordt een nieuwe moeder vrijgesteld van haar dagelijkse taken en wordt ze door familie en vriendinnen omringd met liefde. In Nederland hebben we gelukkig kraamzorg, maar deze zorg blijkt vaak niet afdoende te zijn voor een optimaal herstel en hechting.
In mijn voordracht en workshop wil ik mijn kennis met betrekking tot Ayurveda en de postpartum met jullie delen. Er zal besproken worden wat ayurveda is en de visie van ayurveda op de eerste 40 dagen na de bevalling. Op een interactieve manier wil ik samen met jullie kijken wat een nieuwe moeder nodig heeft en wat Ayurveda daarin kan bieden. En niet minder belangrijk, hoe het te integreren in onze zorg omtrent zwangerschap en geboorte.

 

 

 

 

 

Tijdens de workshop in de middag wil ik lekkere, eenvoudige en voedzame recepten delen. Vaak zie ik nog dat nieuwe moeders vergeten te drinken of niet toekomen aan een goede maaltijd. Goede uitgebalanceerde voeding is niet alleen belangrijk voor het herstel van de nieuwe moeder, maar ook voor het welzijn van de baby. Ervaren en proeven staan centraal in deze workshop.

 

Over Marjan de Jong-van Roosmalen – Ayurvedische postpartum doula
Ik ben al vele jaren werkzaam om vrouwen in de eerste 40 dagen na de bevalling te ondersteunen met massages en (voedings-)adviezen.
Mijn liefde voor de postpartum is ontstaan tijdens mijn opleiding Ayurveda in Amerika. Binnen deze opleiding werd een blok aangeboden: “the Mother-Baby Program”; ayurvedische zorg voor na de bevalling
Ik was diep onder de indruk na deze cursus. Niet alleen vanwege het effect op de nieuwe moeders en hun familie, maar ook vanwege de diepgaande kennis en hoe de principes, adviezen, en behandelingen eenvoudig toe te passen zijn.
Na de bevalling van onze dochters heb ikzelf mogen ervaren hoe fijn en diepgaand de behandelingen waren. Wat een verademing en verwennerij het was, dat anderen maaltijden voor ons verzorgden en onze rust respecteerden. In plaats van me uitgeput te voelen, voelde ik me gevoed, uitgerust en versterkt, ondersteund.
Mijn wens dat alle vrouwen toegang kunnen hebben tot deze oude wijsheid, heeft mij naar de geboortekliniek van Ibu Robin Lim in Bali gebracht. Daar heb ik een paar weken mee mogen draaien en kunnen zien en ervaren hoe westerse en oosterse kennis geïntegreerd worden toegepast om zwangere en nieuwe moeders, optimaal te ondersteunen en te begeleiden. Het was dan ook een eer voor mij dat ik een aantal medewerkers heb mogen trainen in o.a. de ayurvedische postpartum massage

Lees meer.... 

error: Content is protected !!